hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0301

Mliječni obroci hospitalizirane djece kao izvor energije, kalcija i fosfora u zadovoljenju njihovih dnevnih potreba

Diana Vukman ; Children’s Hospital Zagreb, Klaićeva 16, 10000 Zagreb, Croatia
Tena Niseteo ; Children’s Hospital Zagreb, Klaićeva 16, 10000 Zagreb, Croatia
Petra Kučan ; Children’s Hospital Zagreb, Klaićeva 16, 10000 Zagreb, Croatia
Nataša Mikulec ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department for Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Darko Grbeša ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Nutrition, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Neven Antunac ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department for Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (689 KB) str. 165-177 preuzimanja: 560* citiraj
APA 6th Edition
Vukman, D., Niseteo, T., Kučan, P., Mikulec, N., Grbeša, D. i Antunac, N. (2016). Dairy meals of hospitalized children as a source of energy, calcium and phosphorus in satisfying their daily needs. Mljekarstvo, 66 (3), 165-177. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0301
MLA 8th Edition
Vukman, Diana, et al. "Dairy meals of hospitalized children as a source of energy, calcium and phosphorus in satisfying their daily needs." Mljekarstvo, vol. 66, br. 3, 2016, str. 165-177. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0301. Citirano 23.10.2021.
Chicago 17th Edition
Vukman, Diana, Tena Niseteo, Petra Kučan, Nataša Mikulec, Darko Grbeša i Neven Antunac. "Dairy meals of hospitalized children as a source of energy, calcium and phosphorus in satisfying their daily needs." Mljekarstvo 66, br. 3 (2016): 165-177. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0301
Harvard
Vukman, D., et al. (2016). 'Dairy meals of hospitalized children as a source of energy, calcium and phosphorus in satisfying their daily needs', Mljekarstvo, 66(3), str. 165-177. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0301
Vancouver
Vukman D, Niseteo T, Kučan P, Mikulec N, Grbeša D, Antunac N. Dairy meals of hospitalized children as a source of energy, calcium and phosphorus in satisfying their daily needs. Mljekarstvo [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.10.2021.];66(3):165-177. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0301
IEEE
D. Vukman, T. Niseteo, P. Kučan, N. Mikulec, D. Grbeša i N. Antunac, "Dairy meals of hospitalized children as a source of energy, calcium and phosphorus in satisfying their daily needs", Mljekarstvo, vol.66, br. 3, str. 165-177, 2016. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0301

Sažetak
Mliječni obrok definira se kao točno određeno serviranje namirnice iz skupine mlijeka i mliječnih proizvoda. Zbog svoje nutritivne vrijednosti i složenog kemijskog sastava, mlijeko i mliječni proizvodi imaju važnu ulogu u prehrani djece. Bogat su izvor kalcija i fosfora te visokovrijednih bjelančevina, vitamina B skupine i mineralnih tvari. Zdrava djeca trebala bi konzumirati najmanje 3 serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno što doprinosi ukupnom zadovoljenju energijskih i nutritivnih potreba, dok su potrebe oboljelog djeteta i veće ovisno o stanju organizma. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi zastupljenost mliječnih obroka u hospitalizirane djece i zadovoljenje energijskih potreba te potreba za kalcijem i fosforom kroz konzumaciju istih. Između unesene i preporučene energije iz mlijeka u tri ispitivane regije utvrđene su značajne razlike (P=0,021). Najveće vrijednosti zabilježene su u Središnjoj Hrvatskoj (253 Kcal ili 34,4 %), a najmanje u Sjevernom hrvatskom primorju (17,05 Kcal ili 20,1 %), što ukazuje na veću zastupljenost mliječnog obroka u dnevnom jelovniku, a time i veće zadovoljenje potreba za energijom iz mlijeka. Nadalje, hospitalizirana djeca zadovoljavaju gotovo polovicu preporučenog dnevnog unosa kalcija i fosfora iz mliječnih obroka i to u svim regijama, a najviši postotak zadovoljenja je u Središnjoj Hrvatskoj, i to 48,7 % ili 400 mg kalcija, odnosno 42,9 % ili 322,69 mg fosfora, dok je preostali udio kalcija i fosfora porijeklom iz različitih bogatih nemliječnih prehrambenih izvora. Među regijama, najčešći konzumirani oblici mliječnih namirnica bili su konzumna mlijeka i mliječni deserti.

Ključne riječi
mliječni obrok; energijska vrijednost; kalcij; fosfor; mlijeko i mliječni proizvodi; hospitalizirana djeca

Hrčak ID: 161259

URI
https://hrcak.srce.hr/161259

[engleski]

Posjeta: 1.309 *