hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

PREHRANA I RELIGIJA: HALAL TURIZAM

Nikolina Staničić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5636-5832
Nikolina Gaćina   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5636-5832 ; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (107 KB) str. 73-85 preuzimanja: 2.784* citiraj
APA 6th Edition
Staničić, N. i Gaćina, N. (2016). PREHRANA I RELIGIJA: HALAL TURIZAM. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, (1-2/2016), 73-85. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/161794
MLA 8th Edition
Staničić, Nikolina i Nikolina Gaćina. "PREHRANA I RELIGIJA: HALAL TURIZAM." Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, vol. , br. 1-2/2016, 2016, str. 73-85. https://hrcak.srce.hr/161794. Citirano 22.06.2021.
Chicago 17th Edition
Staničić, Nikolina i Nikolina Gaćina. "PREHRANA I RELIGIJA: HALAL TURIZAM." Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku , br. 1-2/2016 (2016): 73-85. https://hrcak.srce.hr/161794
Harvard
Staničić, N., i Gaćina, N. (2016). 'PREHRANA I RELIGIJA: HALAL TURIZAM', Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, (1-2/2016), str. 73-85. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/161794 (Datum pristupa: 22.06.2021.)
Vancouver
Staničić N, Gaćina N. PREHRANA I RELIGIJA: HALAL TURIZAM. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku [Internet]. 2016 [pristupljeno 22.06.2021.];(1-2/2016):73-85. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/161794
IEEE
N. Staničić i N. Gaćina, "PREHRANA I RELIGIJA: HALAL TURIZAM", Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, vol., br. 1-2/2016, str. 73-85, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/161794. [Citirano: 22.06.2021.]

Sažetak
O važnosti kvalitetnih i kontroliranih prehrambenih proizvoda postaju svjesni potrošačindiljem svijeta. Ljudi sve više razumijevaju važnost muslimanskih zahtjeva za obredno čistom hranom, o čemu svjedoči činjenica da je tržište halal proizvoda danas tržište sa sve većom bazom potrošača. Prema tome, ne začuđuje da je potražnja za proizvodima proizvedenima prema šerijatskim zakonom svake godine sve veća i veća i među nemuslimanskim potrošačima. Na području Republike Hrvatske oznaku halal mogu dobiti hrana, kozmetika, lijekovi, predmeti opće upotrebe i ugostiteljski objekti ukoliko su certificirani od strane Centra za certifi ciranje halal kvalitete Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Proces dobivanja halal certifi kata utvrđen je procesom certificiranja halal kvalitete koja je sastavni dio halal standarda. U Hrvatskoj su 2013. godine bile certificirane 43 tvrtke, većinom iz područja prehrambene industrije koje su proizvodile oko 2000 proizvoda sa halal certifikatom. Od spomenutih je tvrtki, tek nešto više od desetak ugostiteljskih i hotelijerskih objekata. Mali broj turističkih djelatnika prepoznaje perspektivu halal ponude u Hrvatskoj, unatoč činjenici da Hrvatska posjeduje i spremnost i savjet
za standardizaciju halal industrije.

Ključne riječi
halal; hrana; ponuda; turizam

Hrčak ID: 161794

URI
https://hrcak.srce.hr/161794

[engleski]

Posjeta: 3.481 *