hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Molekularne metode utvrđivanje patvorenja mesnih proizvoda

Antoneta Segarić, ; Gruška 22, Zagreb
Doc. Gordan Mršić
Siniša Merkaš, dipl.ing. ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, Ilica 335, Zagreb
Monika Tomić, ; Bože Milanovića 3, 22300 Knin
Prof. Lidija Kozačinski   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
prof. Bela Njari ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
zv.prof. Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Doc. Davor Alagić ; Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, Sarajevo BiH
prof. Muhamed Smajlović   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3455-1647 ; Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, Sarajevo BiH

Puni tekst: hrvatski, pdf (263 KB) str. 330-334 preuzimanja: 253* citiraj
APA 6th Edition
Segarić,, A., Mršić, D.G., Merkaš, dipl.ing., S., Tomić,, M., Kozačinski, P.L., Njari, p.B., ... Smajlović, p.M. (2016). Molekularne metode utvrđivanje patvorenja mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (4), 330-334. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162708
MLA 8th Edition
Segarić,, Antoneta, et al. "Molekularne metode utvrđivanje patvorenja mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 4, 2016, str. 330-334. https://hrcak.srce.hr/162708. Citirano 16.07.2019.
Chicago 17th Edition
Segarić,, Antoneta, Doc. Gordan Mršić, Siniša Merkaš, dipl.ing., Monika Tomić,, Prof. Lidija Kozačinski, prof. Bela Njari, zv.prof. Željka Cvrtila, Doc. Davor Alagić i prof. Muhamed Smajlović. "Molekularne metode utvrđivanje patvorenja mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 4 (2016): 330-334. https://hrcak.srce.hr/162708
Harvard
Segarić,, A., et al. (2016). 'Molekularne metode utvrđivanje patvorenja mesnih proizvoda', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(4), str. 330-334. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/162708 (Datum pristupa: 16.07.2019.)
Vancouver
Segarić, A, Mršić DG, Merkaš, dipl.ing. S, Tomić, M, Kozačinski PL, Njari pB i sur. Molekularne metode utvrđivanje patvorenja mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 16.07.2019.];XVIII(4):330-334. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162708
IEEE
A. Segarić,, et al., "Molekularne metode utvrđivanje patvorenja mesnih proizvoda", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 4, str. 330-334, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/162708. [Citirano: 16.07.2019.]

Sažetak
Izvornost hrane podrazumijeva vjerodostojnost svih podataka istaknutih na oznakama hrane. Proizvođač upotrebom nekog važećim pro­pisima definiranog naziva hrane na sebe preuzima obavezu da taj proizvod udovoljava propisima za taj naziv. Patvorenje hrane uključuje upotrebu sastojaka niže kakvoće odnosno prodaju proizvoda pod lažnim nazivom. U tom je smislu utvrđivanje patvorenja proizvoda od mesa s nedeklariranim vrstama mesa vrlo značajno s ekonomskog i religioznog stanovišta te želje da se zaštiti zdravlje potrošača. Cilj ovog rada bio je utvrditi prisustvo nedeklariranih vrsta mesa u mesnim proizvodima pomoću lančane reakcije polimerazom s vrsno specifičnim početnicama za različite vrste mesa (piletina, govedina i svinjetina). U ovom istraživanju u niti jednom uzorku nije utvrđeno patvorenje u smislu dodavanja nedeklariranih vrsta mesa u ispitivane mesne proizvode.

Ključne riječi
lančana reakcija polimerazom; patvorenje mesnih proizvoda

Hrčak ID: 162708

URI
https://hrcak.srce.hr/162708

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 507 *