hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

KVALITETA SORTI OZIME PŠENICE U 2014./2015.

Valentina Španić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7684-5419 ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Daniela Horvat ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Kristina Lutrov ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Marijana Tucak ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Georg Drezner ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (7 MB) str. 271-280 preuzimanja: 139* citiraj
APA 6th Edition
Španić, V., Horvat, D., Lutrov, K., Tucak, M. i Drezner, G. (2016). KVALITETA SORTI OZIME PŠENICE U 2014./2015.. Agronomski glasnik, 78 (5-6), 271-280. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/183229
MLA 8th Edition
Španić, Valentina, et al. "KVALITETA SORTI OZIME PŠENICE U 2014./2015.." Agronomski glasnik, vol. 78, br. 5-6, 2016, str. 271-280. https://hrcak.srce.hr/183229. Citirano 20.09.2019.
Chicago 17th Edition
Španić, Valentina, Daniela Horvat, Kristina Lutrov, Marijana Tucak i Georg Drezner. "KVALITETA SORTI OZIME PŠENICE U 2014./2015.." Agronomski glasnik 78, br. 5-6 (2016): 271-280. https://hrcak.srce.hr/183229
Harvard
Španić, V., et al. (2016). 'KVALITETA SORTI OZIME PŠENICE U 2014./2015.', Agronomski glasnik, 78(5-6), str. 271-280. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/183229 (Datum pristupa: 20.09.2019.)
Vancouver
Španić V, Horvat D, Lutrov K, Tucak M, Drezner G. KVALITETA SORTI OZIME PŠENICE U 2014./2015.. Agronomski glasnik [Internet]. 2016 [pristupljeno 20.09.2019.];78(5-6):271-280. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/183229
IEEE
V. Španić, D. Horvat, K. Lutrov, M. Tucak i G. Drezner, "KVALITETA SORTI OZIME PŠENICE U 2014./2015.", Agronomski glasnik, vol.78, br. 5-6, str. 271-280, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/183229. [Citirano: 20.09.2019.]

Sažetak
Oplemenjivački program pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek stvara sorte s dobrim agronomskim svojstvima, te poboljšanom kvalitetom i stabilnosti, kao i povećanom otpornosti na bolesti, niske temperature, sušu, osipanje zrna i polijeganje. Također, jedan od značajnih oplemenjivačkih ciljeva je i kreiranje visokoprinosnog materijala koji bi imao optimalan sastav i količinu rezervnih bjelančevina glutena. Standardno se svake godine utvrđuju udio bjelančevina i vlažnog glutena, te gluten indeks i reološka svojstva tijesta kao dobri pokazatelji kvalitete glutena. U ovom istraživanju utvrđeni su gluten i njegov sastav, te HMW-GS podjedinice koji su glavni pokazatelji kvalitete kruha. U ovom radu prikazana je kemijska i reološka kvaliteta nekih sorti pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek. Sorte su u 2014./2015. godini varirale u parametrima kvalitete, međutim sorta ‘Kraljica’ je pokazala superiornost u ’kvaliteti’ u odnosu na ostale ispitivane materijale.

Ključne riječi
pšenica; sorta; kvaliteta; gluten

Hrčak ID: 183229

URI
https://hrcak.srce.hr/183229

[engleski]

Posjeta: 296 *