hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205

Modeliranje antioksidativnih svojstava kombuha fermentiranih mliječnih napitaka s mentom primjenom ANNs i RSM metode

Jasmina Vitas   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6761-1880 ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia
Radomir Malbaša ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia
Aleksandar Jokić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia
Eva Lončar ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia
Spasenija Milanović ; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia

Fulltext: english, pdf (920 KB) pages 116-125 downloads: 209* cite
APA 6th Edition
Vitas, J., Malbaša, R., Jokić, A., Lončar, E. & Milanović, S. (2018). ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint. Mljekarstvo, 68 (2), 116-125. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205
MLA 8th Edition
Vitas, Jasmina, et al. "ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint." Mljekarstvo, vol. 68, no. 2, 2018, pp. 116-125. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205. Accessed 24 Oct. 2020.
Chicago 17th Edition
Vitas, Jasmina, Radomir Malbaša, Aleksandar Jokić, Eva Lončar and Spasenija Milanović. "ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint." Mljekarstvo 68, no. 2 (2018): 116-125. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205
Harvard
Vitas, J., et al. (2018). 'ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint', Mljekarstvo, 68(2), pp. 116-125. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205
Vancouver
Vitas J, Malbaša R, Jokić A, Lončar E, Milanović S. ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint. Mljekarstvo [Internet]. 2018 [cited 2020 October 24];68(2):116-125. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205
IEEE
J. Vitas, R. Malbaša, A. Jokić, E. Lončar and S. Milanović, "ANN and RSM modelling of antioxidant characteristics of kombucha fermented milk beverages with peppermint", Mljekarstvo, vol.68, no. 2, pp. 116-125, 2018. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0205

Abstracts
U ovom radu modelirana je i optimizirana antioksidativna aktivnost prema stabilnom DPPH radikalu (AADPPH) i nestabilnim hidroksi radikalima (AA.OH), kao i sadržaj nutraceutika (mononezasićene masne kiseline, polinezasićene masne kiseline i askorbinska kiselina) kombuha fermentiranih mliječnih proizvoda s mentom. Napici su proizvedeni dodavanjem 10 % kombuha startera s mentom u mlijeko koje je sadržavalo 0,8, 1,6 i 2,8 % mliječne masti pri 37, 40 i 43 °C. Metodologija površine odgovora (RSM) naznačila je suprotne površine odgovora za AADPPH i AA.OH. Sadržaj polinezasićenih masnih kiselina i askorbinske kiseline, kao najznačajnijih utjecajnih čimbenika, uključeni su u grafičku optimizaciju i utvrđeno je radno područje za proizvodnju napitaka najveće antioksidativne kvalitete: niže temperature i mliječna mast do 1,8 %; više temperature i mliječna mast do maksimalno 1,6 %. Modeliranje antioksidativnih svojstava kombuha fermentiranih mliječnih napitaka s mentom primjenom umjetnih neuronskih mreža, kako je i očekivano, bilo je superiornije u poredbi s RSM.

Keywords
kombuha; antioksidanti; menta; fermentirano mlijeko; RSM i ANNs

Hrčak ID: 196124

URI
https://hrcak.srce.hr/196124

[english]

Visits: 358 *