Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.20.3.5

Ekonomska održivost nekomercijalnog i intenzivnog uzgoja kunića: Studija slučaja iz Slovenije

Jernej Prišenk orcid id orcid.org/0000-0002-6799-5378 ; Fakultet poljoprivrednih i prirodnih znanosti, Sveučilište u Mariboru, Slovenija
Ivo Grgić orcid id orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jernej Turk ; Fakultet poljoprivrednih i prirodnih znanosti, Sveučilište u Mariboru, Slovenija
Karmen Pažek ; Fakultet poljoprivrednih i prirodnih znanosti, Sveučilište u Mariboru, Slovenija
Marjan Janžeković ; Fakultet poljoprivrednih i prirodnih znanosti, Sveučilište u Mariboru, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 2.784 Kb

str. 208-211

preuzimanja: 656

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada je prikazati tehnološku i ekonomsku održivost proizvodnje mesa kunića. Ulazni podaci i dobiveni rezultati preuzeti su iz poslovanja odabrane farme u Sloveniji. Farma meso kunića prvenstveno proizvodi za vlastite potrebe, a ne u komercijalne svrhe. Izračuni ekonomskih pokazatelja temelje se na podacima prikupljenima tijekom dva proizvodna ciklusa, ukupno 221 kunić. Rezultati pokazuju da je proizvodnja ekonomski opravdana pri prodajnoj cijeni mesa kunića od najmanje 8 EUR/kg. Kada bi se postigla prodajna cijena mesa kuniće od 9 EUR/kg, financijski bi rezultati bili uvećani za otprilike 15 %. Analiza ekonomske održivosti proizvodnje mesa kunića potvrđuje ekonomsku opravdanost njegove proizvodnje.

Ključne riječi

kunić; uzgoj; meso; ekonomska analiza

Hrčak ID:

200812

URI

https://hrcak.srce.hr/200812

Datum izdavanja:

28.5.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.240 *