hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

ЗА АНТОНИМИJАТА ОД ИСТОРИСКИ АСПЕКТ

Лилjaнa Макариjоска
Бисера Павлеска

Fulltext: macedonian, pdf (350 KB) pages 131-141 downloads: 658* cite
APA 6th Edition
Макариjоска, Л. & Павлеска, Б. (2007). ЗА АНТОНИМИJАТА ОД ИСТОРИСКИ АСПЕКТ. Croatica et Slavica Iadertina, 3 (3.), 131-141. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/19136
MLA 8th Edition
Макариjоска, Лилjaнa and Бисера Павлеска. "ЗА АНТОНИМИJАТА ОД ИСТОРИСКИ АСПЕКТ." Croatica et Slavica Iadertina, vol. 3, no. 3., 2007, pp. 131-141. https://hrcak.srce.hr/19136. Accessed 27 Jan. 2020.
Chicago 17th Edition
Макариjоска, Лилjaнa and Бисера Павлеска. "ЗА АНТОНИМИJАТА ОД ИСТОРИСКИ АСПЕКТ." Croatica et Slavica Iadertina 3, no. 3. (2007): 131-141. https://hrcak.srce.hr/19136
Harvard
Макариjоска, Л., and Павлеска, Б. (2007). 'ЗА АНТОНИМИJАТА ОД ИСТОРИСКИ АСПЕКТ', Croatica et Slavica Iadertina, 3(3.), pp. 131-141. Available at: https://hrcak.srce.hr/19136 (Accessed 27 January 2020)
Vancouver
Макариjоска Л, Павлеска Б. ЗА АНТОНИМИJАТА ОД ИСТОРИСКИ АСПЕКТ. Croatica et Slavica Iadertina [Internet]. 2007 [cited 2020 January 27];3(3.):131-141. Available from: https://hrcak.srce.hr/19136
IEEE
Л. Макариjоска and Б. Павлеска, "ЗА АНТОНИМИJАТА ОД ИСТОРИСКИ АСПЕКТ", Croatica et Slavica Iadertina, vol.3, no. 3., pp. 131-141, 2007. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/19136. [Accessed: 27 January 2020]

Abstracts
Антонимиjaта се дефинира како лексичко-семантичка категориjа базирана на спротивните значења на две единицы. Таа е карактеристична и за jaзикот на средновековите текстови и во тоj контекст jа документираме на историски план. Според меѓусебниот ыначенски однос на логичките и семантичките врски се изделуваат: градациски, комплементарни и векторски антоними. Антонимите каj кои се противставени основите семантички реализации се сметаат за вистински/прави антоними, но ако им се противставуваат само вторичните семантички реализации неправи или т.н. квазиантоними. Според структурата разликуваме истокоренски и разнокоренски антоними. Во стилската употреба на антонимите се открива креативноста на словенските преведувачи како и изразноста на jазикот.

Keywords
антоними; средновековна лексика

Hrčak ID: 19136

URI
https://hrcak.srce.hr/19136

[english]

Visits: 969 *