hrcak mascot   Srce   HID

Food Technology and Biotechnology, Vol.56 No.2 Lipanj 2018.

Kratko priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561

Kinetika inhibicije rasta patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani pomoću lipidnih frakcija izoliranih iz začinskog bilja

Ayeza Naeem ; Department of Microbiology, University of Karachi, Main University Road, Karachi, 75270 Sindh, Pakistan
Tanveer Abbas ; Department of Microbiology, University of Karachi, Main University Road, Karachi, 75270 Sindh, Pakistan
Tahira Mohsin Ali ; Department of Food Science and Technology, University of Karachi, Main University Road, 75270 Sindh, Pakistan
Abid Hasnain ; Department of Food Science and Technology, University of Karachi, Main University Road, 75270 Sindh, Pakistan

Puni tekst: hrvatski, pdf (723 KB) str. 278-286 preuzimanja: 0* citiraj
APA 6th Edition
Naeem, A., Abbas, T., Mohsin Ali, T. i Hasnain, A. (2018). Kinetika inhibicije rasta patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani pomoću lipidnih frakcija izoliranih iz začinskog bilja. Food Technology and Biotechnology, 56 (2), 278-286. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561
MLA 8th Edition
Naeem, Ayeza, et al. "Kinetika inhibicije rasta patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani pomoću lipidnih frakcija izoliranih iz začinskog bilja." Food Technology and Biotechnology, vol. 56, br. 2, 2018, str. 278-286. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561. Citirano 21.07.2018.
Chicago 17th Edition
Naeem, Ayeza, Tanveer Abbas, Tahira Mohsin Ali i Abid Hasnain. "Kinetika inhibicije rasta patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani pomoću lipidnih frakcija izoliranih iz začinskog bilja." Food Technology and Biotechnology 56, br. 2 (2018): 278-286. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561
Harvard
Naeem, A., et al. (2018). 'Kinetika inhibicije rasta patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani pomoću lipidnih frakcija izoliranih iz začinskog bilja', Food Technology and Biotechnology, 56(2), str. 278-286. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561
Vancouver
Naeem A, Abbas T, Mohsin Ali T, Hasnain A. Kinetika inhibicije rasta patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani pomoću lipidnih frakcija izoliranih iz začinskog bilja. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 29.06.2018. [pristupljeno 21.07.2018.];56(2):278-286. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561
IEEE
A. Naeem, T. Abbas, T. Mohsin Ali i A. Hasnain, "Kinetika inhibicije rasta patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani pomoću lipidnih frakcija izoliranih iz začinskog bilja", Food Technology and Biotechnology, vol.56, br. 2, str. 278-286, Srpanj 2018. [Online]. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561
Puni tekst: engleski, pdf (723 KB) str. 278-286 preuzimanja: 0* citiraj
APA 6th Edition
Naeem, A., Abbas, T., Mohsin Ali, T. i Hasnain, A. (2018). Time-Kill Kinetics of Lipid Fractions Isolated from Condiments against Foodborne Pathogens. Food Technology and Biotechnology, 56 (2), 278-286. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561
MLA 8th Edition
Naeem, Ayeza, et al. "Time-Kill Kinetics of Lipid Fractions Isolated from Condiments against Foodborne Pathogens." Food Technology and Biotechnology, vol. 56, br. 2, 2018, str. 278-286. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561. Citirano 21.07.2018.
Chicago 17th Edition
Naeem, Ayeza, Tanveer Abbas, Tahira Mohsin Ali i Abid Hasnain. "Time-Kill Kinetics of Lipid Fractions Isolated from Condiments against Foodborne Pathogens." Food Technology and Biotechnology 56, br. 2 (2018): 278-286. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561
Harvard
Naeem, A., et al. (2018). 'Time-Kill Kinetics of Lipid Fractions Isolated from Condiments against Foodborne Pathogens', Food Technology and Biotechnology, 56(2), str. 278-286. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561
Vancouver
Naeem A, Abbas T, Mohsin Ali T, Hasnain A. Time-Kill Kinetics of Lipid Fractions Isolated from Condiments against Foodborne Pathogens. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 29.06.2018. [pristupljeno 21.07.2018.];56(2):278-286. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561
IEEE
A. Naeem, T. Abbas, T. Mohsin Ali i A. Hasnain, "Time-Kill Kinetics of Lipid Fractions Isolated from Condiments against Foodborne Pathogens", Food Technology and Biotechnology, vol.56, br. 2, str. 278-286, Srpanj 2018. [Online]. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5561

Sažetak
Lipidne frakcije izolirane iz začinskog bilja imaju širok spektar bioloških aktivnosti i često se koriste u medicinske svrhe ili pri kuhanju. Ovo je ispitivanje provedeno radi određivanja antimikrobnog potencijala lipidnih frakcija, izoliranih pomoću dvaju različitih sustava otapala, za suzbijanje rasta pet sojeva patogenih mikroorganizama prisutnih u hrani. Antibakterijska učinkovitost ispitana je nakon 0, 1, 2, 3 i 24 h inkubacije s aktivnom tvari. Istjecanje staničnog sadržaja mikroorganizama procijenjeno je nakon 1 i 2 sata inkubacije. Pretražnim elektronskim mikroskopom dobivene su slike stanica nakon 18 sati izlaganja minimalnim inhibicijskim koncentracijama lipidnih frakcija. Iz rezultata studije kinetike inhibicije rasta i istjecanja staničnog sadržaja zaključeno je da su lipidne frakcije imale najjači učinak na suzbijanje Gram-negativne bakterije Escherichia coli ATCC 8739 tijekom 3 i 1 sata inkubacije. Međutim, produljenjem vremena izlaganja aktivnoj tvari inhibiran je rast Gram-pozitivne bakterije Listeria monocytogenes ATCC 13932. Mikroskopske slike tretiranih mikroorganizama potvrdile su inhibicijski učinak odabranih lipidnih frakcija na sve ispitane patogene. Morfologija stanica bakterija potpuno je izmijenjena nakon 18 h inkubacije s lipidnim frakcijama. Rezultati ispitivanja potvrđuju znatan inhibicijski učinak lipidnih frakcija i narušavanje integriteta stanične stijenke bakterija nakon produljenog izlaganja aktivnoj tvari, što potvrđuje mogućnost uporabe ispitanih lipidnih frakcija u hrani.

Ključne riječi
kinetika inhibicije rasta; pretražna elektronska mikroskopija; istjecanje staničnog sadržaja; patogeni mikroorganizmi iz hrane

Hrčak ID: 203497

URI
https://hrcak.srce.hr/203497

[engleski]

Posjeta: 0 *