hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2019.001

Sadržaj željeza u voću, povrću, ljekovitom bilju i začinima s tržišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

Mersa Bukva ; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Delila Kapo ; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Nudžeima Huseinbašić ; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sabina Gojak-Salimović ; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Jasna Huremović ; Odsjek za hemiju, Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Puni tekst: engleski, pdf (280 KB) str. 281-287 preuzimanja: 56* citiraj
APA 6th Edition
Bukva, M., Kapo, D., Huseinbašić, N., Gojak-Salimović, S. i Huremović, J. (2019). Iron Content in Fruits, Vegetables, Herbs and Spices Samples Marketed in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. Kemija u industriji, 68 (7-8), 281-287. https://doi.org/10.15255/KUI.2019.001
MLA 8th Edition
Bukva, Mersa, et al. "Iron Content in Fruits, Vegetables, Herbs and Spices Samples Marketed in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina." Kemija u industriji, vol. 68, br. 7-8, 2019, str. 281-287. https://doi.org/10.15255/KUI.2019.001. Citirano 15.07.2020.
Chicago 17th Edition
Bukva, Mersa, Delila Kapo, Nudžeima Huseinbašić, Sabina Gojak-Salimović i Jasna Huremović. "Iron Content in Fruits, Vegetables, Herbs and Spices Samples Marketed in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina." Kemija u industriji 68, br. 7-8 (2019): 281-287. https://doi.org/10.15255/KUI.2019.001
Harvard
Bukva, M., et al. (2019). 'Iron Content in Fruits, Vegetables, Herbs and Spices Samples Marketed in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina', Kemija u industriji, 68(7-8), str. 281-287. https://doi.org/10.15255/KUI.2019.001
Vancouver
Bukva M, Kapo D, Huseinbašić N, Gojak-Salimović S, Huremović J. Iron Content in Fruits, Vegetables, Herbs and Spices Samples Marketed in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. Kemija u industriji [Internet]. 2019 [pristupljeno 15.07.2020.];68(7-8):281-287. https://doi.org/10.15255/KUI.2019.001
IEEE
M. Bukva, D. Kapo, N. Huseinbašić, S. Gojak-Salimović i J. Huremović, "Iron Content in Fruits, Vegetables, Herbs and Spices Samples Marketed in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina", Kemija u industriji, vol.68, br. 7-8, str. 281-287, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15255/KUI.2019.001

Sažetak
Anemija zbog nedostatka željeza, jedan je od glavnih zdravstvenih problema, a utječe na kognitivne sposobnosti, fizički kapacitet, imunološki status i reproduktivnu sposobnost. Utvrđen je sadržaj željeza u ukupno 35 uzoraka hrane (voće, povrće, ljekovito bilje i začini) s tržišta u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Sadržaj željeza u voću i povrću određen je FAAS spektrometrijom, a u uzorcima ljekovitog bilja i začina UV/Vis spektrofotometrijom. Utvrđen je sljedeći sadržaj: voće (2,91 – 39,27 mg kg–1), povrće (6,33 – 107 mg kg–1), ljekovito bilje (135 – 962 mg kg–1) i začini (59,00 – 918 mg kg–1). Također su izračunati dnevni unosi za različite uzorke biljnog materijala. Prema koncentracijama željeza uzorci su raspoređeni u sljedećim serijama: ljekovito bilje > začini > povrće > voće. Rezultati ovog istraživanja uspoređeni su s prethodno objavljenim podatcima. Dobivene vrijednosti nalaze se u području literaturnih podataka. Sadržaj željeza i čimbenici koji povećavaju njegovu bioraspoloživost mogu pomoći u odabiru odgovarajuće hrane za svakodnevnu prehranu.

Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi
željezo; voće; povrće; ljekovito bilje; začini; FAAS, UV/Vis

Hrčak ID: 222486

URI
https://hrcak.srce.hr/222486

[engleski]

Posjeta: 162 *