hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina

Maja Kiš   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4070-362X ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
Ana Vulić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Kmetič ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tina Lešić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Teuta Murati ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (331 KB) str. 33-38 preuzimanja: 20* citiraj
APA 6th Edition
Kiš, M., Vulić, A., Kmetič, I., Lešić, T., Murati, T. i Pleadin, J. (2019). Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (1-2), 33-38. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/224621
MLA 8th Edition
Kiš, Maja, et al. "Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 14, br. 1-2, 2019, str. 33-38. https://hrcak.srce.hr/224621. Citirano 16.10.2019.
Chicago 17th Edition
Kiš, Maja, Ana Vulić, Ivana Kmetič, Tina Lešić, Teuta Murati i Jelka Pleadin. "Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 14, br. 1-2 (2019): 33-38. https://hrcak.srce.hr/224621
Harvard
Kiš, M., et al. (2019). 'Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14(1-2), str. 33-38. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/224621 (Datum pristupa: 16.10.2019.)
Vancouver
Kiš M, Vulić A, Kmetič I, Lešić T, Murati T, Pleadin J. Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2019 [pristupljeno 16.10.2019.];14(1-2):33-38. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/224621
IEEE
M. Kiš, A. Vulić, I. Kmetič, T. Lešić, T. Murati i J. Pleadin, "Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.14, br. 1-2, str. 33-38, 2019. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/224621. [Citirano: 16.10.2019.]

Sažetak
Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje.
Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P.
camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) i Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA je prirodni kontaminant hrane biljnog (kukuruz,
kikiriki, riža) i animalnog podrijetla, uključujući mlijeko, sir i suhomesnate proizvode. Česta zajednička pojavnost CPA i aflatoksina u hrani i hrani za životinje upućuje na moguće sinergističko djelovanje. Iako toksični učinci CPA nisu detaljno proučeni, kod pojedinih životinjskih vrsta dokazano je tremorgeno, neurokemijsko i imunosupresivno djelovanje. S obzirom da je CPA slabo istražen mikotoksin, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, pojavnosti te sinergističkog učinka više različitih mikotoksina koji se mogu nalaziti u istoj namirnici.

Ključne riječi
ciklopiazonična kiselina, toksičnost, pojavnost, hrana, hrana za životinje

Hrčak ID: 224621

URI
https://hrcak.srce.hr/224621

Posjeta: 49 *