hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Higijensko značenje histamina u ribi

Renata Vusilović ; Vukovarska 36, 43280 Garešnica
Željka Cvrtila Fleck ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Nevijo Zdolec ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Ivana Filipović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Mirza Hadžiosmanović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (249 KB) str. 40-45 preuzimanja: 716* citiraj
APA 6th Edition
Vusilović, R., Cvrtila Fleck, Ž., Zdolec, N., Filipović, I., Kozačinski, L., Njari, B. i Hadžiosmanović, M. (2008). Higijensko značenje histamina u ribi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (1), 40-45. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21198
MLA 8th Edition
Vusilović, Renata, et al. "Higijensko značenje histamina u ribi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 1, 2008, str. 40-45. https://hrcak.srce.hr/21198. Citirano 19.06.2019.
Chicago 17th Edition
Vusilović, Renata, Željka Cvrtila Fleck, Nevijo Zdolec, Ivana Filipović, Lidija Kozačinski, Bela Njari i Mirza Hadžiosmanović. "Higijensko značenje histamina u ribi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 1 (2008): 40-45. https://hrcak.srce.hr/21198
Harvard
Vusilović, R., et al. (2008). 'Higijensko značenje histamina u ribi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(1), str. 40-45. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21198 (Datum pristupa: 19.06.2019.)
Vancouver
Vusilović R, Cvrtila Fleck Ž, Zdolec N, Filipović I, Kozačinski L, Njari B i sur. Higijensko značenje histamina u ribi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 19.06.2019.];X(1):40-45. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21198
IEEE
R. Vusilović, et al., "Higijensko značenje histamina u ribi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 1, str. 40-45, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21198. [Citirano: 19.06.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (219 KB) str. 69-74 preuzimanja: 310* citiraj
APA 6th Edition
Vusilović, R., Cvrtila Fleck, Ž., Zdolec, N., Filipović, I., Kozačinski, L., Njari, B. i Hadžiosmanović, M. (2008). Significance of histamine content in fish from the aspect of hygienic quality. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (1), 69-74. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21198
MLA 8th Edition
Vusilović, Renata, et al. "Significance of histamine content in fish from the aspect of hygienic quality." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 1, 2008, str. 69-74. https://hrcak.srce.hr/21198. Citirano 19.06.2019.
Chicago 17th Edition
Vusilović, Renata, Željka Cvrtila Fleck, Nevijo Zdolec, Ivana Filipović, Lidija Kozačinski, Bela Njari i Mirza Hadžiosmanović. "Significance of histamine content in fish from the aspect of hygienic quality." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 1 (2008): 69-74. https://hrcak.srce.hr/21198
Harvard
Vusilović, R., et al. (2008). 'Significance of histamine content in fish from the aspect of hygienic quality', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(1), str. 69-74. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21198 (Datum pristupa: 19.06.2019.)
Vancouver
Vusilović R, Cvrtila Fleck Ž, Zdolec N, Filipović I, Kozačinski L, Njari B i sur. Significance of histamine content in fish from the aspect of hygienic quality. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 19.06.2019.];X(1):69-74. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21198
IEEE
R. Vusilović, et al., "Significance of histamine content in fish from the aspect of hygienic quality", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 1, str. 69-74, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21198. [Citirano: 19.06.2019.]

Sažetak
U radu je prikazan značaj nalaza histamina u ribi. Pretraženi uzorci lokardi (n=36), pohranjeni na sobnoj temperaturi, trećeg su dana bili zdravstveno neispravni radi povećane količine histamina (zima 2007.). Četvrtog je dana i na uzorcima držanim na temperaturi hladnjaka ustanovljena količina histamina veća od 100 mg/kg. U uzorcima analiziranim u ljeto iste godine već je drugog dana utvrđena povećana količina histamina (sobna temperatura), odnosno trećeg dana za uzorke pohranjene na temperaturi hladnjaka, pa se ti uzorci smatraju zdravstveno neispravnima. Sustavne mjere pohrane ribe na niže temperature mogu spriječiti histaminsko otrovanje u ljudi. Propisane norme, kritične granice količine histamina navedene u prema odredbama Pravilnika (NN RH 51/05),kao i mjere sprečavanja histaminskog otrovanja u okvirima veterinarsko-sanitarnog nadzora u Republici Hrvatskoj u skladu su s Pravilnikom o higijeni hrane životinjskog podrijetla (NN RH 99/07).

Ključne riječi
histamin; riba; temperatura pohrane

Hrčak ID: 21198

URI
https://hrcak.srce.hr/21198

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 1.689 *