hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Masti u mesu svinja

Danijel Karolyi ; Zavod za opće stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10 000, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (444 KB) str. 335-340 preuzimanja: 1.345* citiraj
APA 6th Edition
Karolyi, D. (2007). Masti u mesu svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (6), 335-340. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21266
MLA 8th Edition
Karolyi, Danijel. "Masti u mesu svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, br. 6, 2007, str. 335-340. https://hrcak.srce.hr/21266. Citirano 10.12.2019.
Chicago 17th Edition
Karolyi, Danijel. "Masti u mesu svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, br. 6 (2007): 335-340. https://hrcak.srce.hr/21266
Harvard
Karolyi, D. (2007). 'Masti u mesu svinja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(6), str. 335-340. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21266 (Datum pristupa: 10.12.2019.)
Vancouver
Karolyi D. Masti u mesu svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [pristupljeno 10.12.2019.];IX(6):335-340. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21266
IEEE
D. Karolyi, "Masti u mesu svinja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, br. 6, str. 335-340, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21266. [Citirano: 10.12.2019.]

Sažetak
U radu su prikazana glavna mjesta nakupljanja masnog tkiva u trupu svinja (tjelesne šupljine, potkožno, između i unutar mišića), opisana je građa masnog tkiva koje dolazi u sastavu mesa s posebnim osvrtom na sadržaj i sastav intramuskularne masti te utjecaj intramuskularne masti na organoleptička svojstva mesa. Opisan je sastav masnih kiselina tjelesnih masti svinja s osvrtom na sastav masnih kiselina triglicerida i fosfolipida intramuskularne masti i leđne slanine te je dat prikaz tipičnog sastava masnih kiselina mišićnog i masnog tkiva konzumne svinjetine. Sadržaji osnovnih omeg-6 i omega-3 kiselina (linolne i alfalinolenske kiseline), kao i nutritivni omjeri masnih kiselina (LA/ALA, n-6/n-3, P/S) u mišićnom i masnom tkivu svinja prikazani su na primjeru nekih modernih i tradicionalnih pasmina svinja i proizvodima.

Ključne riječi
svinje; intramuskularna mast; leđna slanina; sastav masnih kiselina; n-6/n-3

Hrčak ID: 21266

URI
https://hrcak.srce.hr/21266

[engleski]

Posjeta: 2.160 *