hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Identifikacija škampa (Nephrops novergicus) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze

Nadica Maltar-Strmečki ; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Siniša Ješić
Boris Rakvin ; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb; Institut "Ruđer Bošković", Zavod za fizičku kemiju, Bijenička cesta 54, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (677 KB) str. 35-39 preuzimanja: 512* citiraj
APA 6th Edition
Maltar-Strmečki, N., Ješić, S. i Rakvin, B. (2005). Identifikacija škampa (Nephrops novergicus) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (6), 35-39. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21323
MLA 8th Edition
Maltar-Strmečki, Nadica, et al. "Identifikacija škampa (Nephrops novergicus) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 6, 2005, str. 35-39. https://hrcak.srce.hr/21323. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Maltar-Strmečki, Nadica, Siniša Ješić i Boris Rakvin. "Identifikacija škampa (Nephrops novergicus) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 6 (2005): 35-39. https://hrcak.srce.hr/21323
Harvard
Maltar-Strmečki, N., Ješić, S., i Rakvin, B. (2005). 'Identifikacija škampa (Nephrops novergicus) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(6), str. 35-39. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21323 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Maltar-Strmečki N, Ješić S, Rakvin B. Identifikacija škampa (Nephrops novergicus) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 23.07.2019.];VII(6):35-39. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21323
IEEE
N. Maltar-Strmečki, S. Ješić i B. Rakvin, "Identifikacija škampa (Nephrops novergicus) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 6, str. 35-39, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21323. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Primjena ionizacijskog zračenja u konzerviranju namirnica na svjetskom tržištu, zakonska regulativa vezana uz upotrebu tehnologije zračenja i zahtjev potrošača za jasnom deklaracijom ozračenih namirnica naglasila je potrebu razvoja analitičkih metoda za detekciju namirnica konzerviranih na takav način. Jedna od najpreciznijih metoda za identifikaciju ozračenih namirnica je metoda elektronske paramagnetske rezonancije (EPR). EPR spektroskopija je fizikalna metoda koja promatra nesparene elektrone, posebno slobodne radikale uzrokovane primjenom ionizacijskog zračenja. U ovom radu ta je metoda upotrijebljena kao identifikacijski test za radikale stvorene pri konzerviranju ionizacijskim zračenjem kod škampa i pokazana je primjena EPR spektroskopije za provjeru ispravnosti doze zračenja.

Ključne riječi
škampi; ionizacijsko zračenje; EPR, radikali

Hrčak ID: 21323

URI
https://hrcak.srce.hr/21323

[engleski]

Posjeta: 746 *