hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.33128/k.61.1.2

KVALITETA OVČJEG MLIJEKA KAO SIROVINE U MLIJEČNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI SEVERNOJ MAKEDONIJI

Gordana Dimitrovska   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7046-0756 ; Faculty of biotechnical sciences, University St. Kliment Ohridski, Bitola, Macedonia.
Aleksandra Grozdanovska ; Faculty of biotechnical sciences, University St. Kliment Ohridski, Bitola, Macedonia.
Vesna Karapetkovska - Hristova ; Faculty of biotechnical sciences, University St. Kliment Ohridski, Bitola, Macedonia.
Borche Makarijoski ; Faculty of biotechnical sciences, University St. Kliment Ohridski, Bitola, Macedonia.
Katerina Bojkovska ; Faculty of biotechnical sciences, University St. Kliment Ohridski, Bitola, Macedonia.

Puni tekst: hrvatski, pdf (62 KB) str. 29-34 preuzimanja: 27* citiraj
APA 6th Edition
Dimitrovska, G., Grozdanovska, A., Karapetkovska - Hristova, V., Makarijoski, B. i Bojkovska, K. (2019). KVALITETA OVČJEG MLIJEKA KAO SIROVINE U MLIJEČNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI SEVERNOJ MAKEDONIJI. Krmiva, 61 (1), 29-34. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2
MLA 8th Edition
Dimitrovska, Gordana, et al. "KVALITETA OVČJEG MLIJEKA KAO SIROVINE U MLIJEČNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI SEVERNOJ MAKEDONIJI." Krmiva, vol. 61, br. 1, 2019, str. 29-34. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2. Citirano 23.10.2020.
Chicago 17th Edition
Dimitrovska, Gordana, Aleksandra Grozdanovska, Vesna Karapetkovska - Hristova, Borche Makarijoski i Katerina Bojkovska. "KVALITETA OVČJEG MLIJEKA KAO SIROVINE U MLIJEČNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI SEVERNOJ MAKEDONIJI." Krmiva 61, br. 1 (2019): 29-34. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2
Harvard
Dimitrovska, G., et al. (2019). 'KVALITETA OVČJEG MLIJEKA KAO SIROVINE U MLIJEČNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI SEVERNOJ MAKEDONIJI', Krmiva, 61(1), str. 29-34. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2
Vancouver
Dimitrovska G, Grozdanovska A, Karapetkovska - Hristova V, Makarijoski B, Bojkovska K. KVALITETA OVČJEG MLIJEKA KAO SIROVINE U MLIJEČNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI SEVERNOJ MAKEDONIJI. Krmiva [Internet]. 2019 [pristupljeno 23.10.2020.];61(1):29-34. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2
IEEE
G. Dimitrovska, A. Grozdanovska, V. Karapetkovska - Hristova, B. Makarijoski i K. Bojkovska, "KVALITETA OVČJEG MLIJEKA KAO SIROVINE U MLIJEČNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI SEVERNOJ MAKEDONIJI", Krmiva, vol.61, br. 1, str. 29-34, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2
Puni tekst: engleski, pdf (62 KB) str. 29-34 preuzimanja: 23* citiraj
APA 6th Edition
Dimitrovska, G., Grozdanovska, A., Karapetkovska - Hristova, V., Makarijoski, B. i Bojkovska, K. (2019). QUALITY OF THE EWES’ MILK AS A RAW MATERIAL IN THE DAIRY INDUSTRY IN THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA. Krmiva, 61 (1), 29-34. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2
MLA 8th Edition
Dimitrovska, Gordana, et al. "QUALITY OF THE EWES’ MILK AS A RAW MATERIAL IN THE DAIRY INDUSTRY IN THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA." Krmiva, vol. 61, br. 1, 2019, str. 29-34. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2. Citirano 23.10.2020.
Chicago 17th Edition
Dimitrovska, Gordana, Aleksandra Grozdanovska, Vesna Karapetkovska - Hristova, Borche Makarijoski i Katerina Bojkovska. "QUALITY OF THE EWES’ MILK AS A RAW MATERIAL IN THE DAIRY INDUSTRY IN THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA." Krmiva 61, br. 1 (2019): 29-34. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2
Harvard
Dimitrovska, G., et al. (2019). 'QUALITY OF THE EWES’ MILK AS A RAW MATERIAL IN THE DAIRY INDUSTRY IN THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA', Krmiva, 61(1), str. 29-34. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2
Vancouver
Dimitrovska G, Grozdanovska A, Karapetkovska - Hristova V, Makarijoski B, Bojkovska K. QUALITY OF THE EWES’ MILK AS A RAW MATERIAL IN THE DAIRY INDUSTRY IN THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA. Krmiva [Internet]. 2019 [pristupljeno 23.10.2020.];61(1):29-34. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2
IEEE
G. Dimitrovska, A. Grozdanovska, V. Karapetkovska - Hristova, B. Makarijoski i K. Bojkovska, "QUALITY OF THE EWES’ MILK AS A RAW MATERIAL IN THE DAIRY INDUSTRY IN THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA", Krmiva, vol.61, br. 1, str. 29-34, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.61.1.2

Sažetak
Ovaj se rad temelji na analizi fizikalno kemijskih i mikrobioloških značajki ovčjeg mlijeka iz triju različitih dijelova Sjeverne Makedonije koje se upotrebljava kao sirovina u mliječnoj industriji. Svi uzorci mlijeka (n= 123) sakupljani su na sabiralištima mljekarske industrije na području Pelagonije u razdoblju od šest (6) mjeseci. Prosječne vrijednosti kemijskog sastava mlijeka kretale su se u sljedećem rasponu: 6,83±0,22% do 7,68±0,36% za mliječnu kiselinu, 5,52±0,09% do 6,06±0,23% za bjelančevine, 4,62±0,08% do 4,79±0,05% za laktozu, 11,16±0,11 do 11,51±0,24% za nemasnu suhu tvar (NEDM), -0,561 do -0,543 °C za točku smrzavanja i 8,61±0,4 °SH za titrajuću kiselost. Mikrobiološko i higijensko stanje pregledanih uzoraka ovčjeg mlijeka bilo je slabe higijenske kakvoće. Prosječna vrijednost pregledanih uzoraka za broj somatskih stanica kretao se od 753,333 cfu/ml do 1.125,000 cfu/ml, a prosječni broj ukupnih bakterija bio je od 532,444 cfu/ml 1.986,222 cfu/ml .

Ključne riječi
ovca; fizikalno kemijska značajka; kakvoća mlijeka

Hrčak ID: 232624

URI
https://hrcak.srce.hr/232624

[engleski]

Posjeta: 108 *