hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje

Tina Lešić ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Greta Krešić ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (5 MB) str. 56-67 preuzimanja: 42* citiraj
APA 6th Edition
Lešić, T., Vahčić, N., Krešić, G. i Pleadin, J. (2020). Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (1), 56-67. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/234442
MLA 8th Edition
Lešić, Tina, et al. "Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXII, br. 1, 2020, str. 56-67. https://hrcak.srce.hr/234442. Citirano 25.05.2020.
Chicago 17th Edition
Lešić, Tina, Nada Vahčić, Greta Krešić i Jelka Pleadin. "Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXII, br. 1 (2020): 56-67. https://hrcak.srce.hr/234442
Harvard
Lešić, T., et al. (2020). 'Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII(1), str. 56-67. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/234442 (Datum pristupa: 25.05.2020.)
Vancouver
Lešić T, Vahčić N, Krešić G, Pleadin J. Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 25.05.2020.];XXII(1):56-67. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/234442
IEEE
T. Lešić, N. Vahčić, G. Krešić i J. Pleadin, "Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXII, br. 1, str. 56-67, 2020. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/234442. [Citirano: 25.05.2020.]

Sažetak
Trans masne kiseline (engl. trans fatty acids, TFA) nastaju u manjoj količini prirodno biološkom hidrogenacijom u rumenu životinja preživača, ali mogu nastati i tijekom industrijskog procesa, djelomičnom hidrogenacijom biljnih i ribljih ulja. Podjela na industrijske i prirodne TFA je kompleksna, budući da se ove masti uglavnom sastoje od istih izomera te je količina i distribucija ono što ih razlikuje. Većina TFA koje se mogu naći u prehrambenim proizvodima su izomeri oleinske i trans - oktadecenske kiseline (trans- 18:1). Prema rezultatima većine istraživanja, sve trans masne kiseline imaju nepovoljan učinak na lipoproteine u plazmi, dok su ostali mehanizmi učinka u organizmu nedovoljno istraženi. Povećani unos industrijskih trans masnih kiselina se povezuje se povećanim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti te se izbjegavanjem unosa trans masti smanjuje i rizik od vjerojatnosti njihova nastanka. Rizik povezan s prirodnim trans masnim kiselinama i dalje je nejasan, ali učinak, ako postoji, vjerojatno je malen s obzirom na njihovu nisku razinu unosa. Europska komisija je definirala ograničenje razine industrijskih trans masti u hrani do 2 g/100 g masti čime su poduzete mjere za smanjenje njihovog unosa. Kao prikladna zamjena ovih masti u prehrambenim proizvodima, u budućnosti se trebaju pronaći optimalna zdravija rješenja.

Ključne riječi
trans masti; rumenska kiselina; hidrogenirana biljna ulja; zdravstveni učinak; CLA

Hrčak ID: 234442

URI
https://hrcak.srce.hr/234442

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 118 *