hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Kakvoća smrznutog mesa peradi

Miroslav Jagica ; Kolodvorska 32a, NOvi Jankovci, 32241 Stari Jankovci
Nevijo Zdolec ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Ivana FIlipović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Mirza Hadžiosmanović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (270 KB) str. 273-281 preuzimanja: 968* citiraj
APA 6th Edition
Jagica, M., Zdolec, N., Cvrtila, Ž., FIlipović, I., Hadžiosmanović, M. i Kozačinski, L. (2007). Kakvoća smrznutog mesa peradi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (5), 273-281. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21677
MLA 8th Edition
Jagica, Miroslav, et al. "Kakvoća smrznutog mesa peradi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, br. 5, 2007, str. 273-281. https://hrcak.srce.hr/21677. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Jagica, Miroslav, Nevijo Zdolec, Željka Cvrtila, Ivana FIlipović, Mirza Hadžiosmanović i Lidija Kozačinski. "Kakvoća smrznutog mesa peradi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, br. 5 (2007): 273-281. https://hrcak.srce.hr/21677
Harvard
Jagica, M., et al. (2007). 'Kakvoća smrznutog mesa peradi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(5), str. 273-281. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21677 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Jagica M, Zdolec N, Cvrtila Ž, FIlipović I, Hadžiosmanović M, Kozačinski L. Kakvoća smrznutog mesa peradi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [pristupljeno 18.07.2019.];IX(5):273-281. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21677
IEEE
M. Jagica, N. Zdolec, Ž. Cvrtila, I. FIlipović, M. Hadžiosmanović i L. Kozačinski, "Kakvoća smrznutog mesa peradi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, br. 5, str. 273-281, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21677. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
U ovom radu dat je pregled literature o utjecaju postupka smrzavanja na kakvoću mesa peradi. Prikazani su podaci o promjenama na kemijskim komponentama mesa uvjetovane pohranom u smrznutom stanju, kao i o utjecaju niskih temperatura na pojedine vrste mikroorganizama značajne za procjenu zdravstvene ispravnosti mesa peradi. Postupak smrzavanja djeluje konzervirajuće na mikroorganizme, dakle ne uništava u potpunosti mikrobnu populaciju mesa. Stoga je za sigurnost mesa peradi, kako svježeg tako i smrznutog, presudno provođenje dobre proizvođačke i dobre higijenske prakse u okviru suvremenih koncepcija veterinarsko-sanitarnog nadzora.

Ključne riječi
meso peradi; smrzavanje; kakvoća

Hrčak ID: 21677

URI
https://hrcak.srce.hr/21677

[engleski]

Posjeta: 1.400 *