hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Arcobacter spp.

Ivana Filipović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Nevijo Zdolec ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Andrea Benussi Skukan ; Centar za konrolu namirnica Prehrambeno biotehnološkog fakulteta, Jagićeva 31, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (242 KB) str. 281-286 preuzimanja: 662* citiraj
APA 6th Edition
Filipović, I., Zdolec, N. i Benussi Skukan, A. (2007). Arcobacter spp.. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (5), 281-286. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21683
MLA 8th Edition
Filipović, Ivana, et al. "Arcobacter spp.." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, br. 5, 2007, str. 281-286. https://hrcak.srce.hr/21683. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Filipović, Ivana, Nevijo Zdolec i Andrea Benussi Skukan. "Arcobacter spp.." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, br. 5 (2007): 281-286. https://hrcak.srce.hr/21683
Harvard
Filipović, I., Zdolec, N., i Benussi Skukan, A. (2007). 'Arcobacter spp.', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(5), str. 281-286. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21683 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Filipović I, Zdolec N, Benussi Skukan A. Arcobacter spp.. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [pristupljeno 19.07.2019.];IX(5):281-286. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21683
IEEE
I. Filipović, N. Zdolec i A. Benussi Skukan, "Arcobacter spp.", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, br. 5, str. 281-286, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21683. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
Bakterije roda Arcobacter pripadaju porodici Campylobacteriaceae, no od Campylobacter vrsta razlikuje se po sposobnosti rasta na 15 °C i u aerobnim uvjetima. Ove bakterije izolirane su iz oboljelih životinja, ljudi, ali i s trupova životinja nakon klaoničke obrade, te svježeg mesa, kao i vode. Farmske životinje, posebice perad, smatraju se rezervoarima bakterije. Razvijene su različite mikrobiološke metode za izolaciju Arcobacter spp., ali standardni protokol još uvijek ne postoji. Za brzu i specifi čnu identifikaciju osnovane su metode bazirane na DNA. Iako su faktori virulencije i patogenost Arcobacter spp. i dalje predmet ispitivanja, potrebno je razviti mjere za eliminaciju ovog hazarda iz prehrambenog lanca

Ključne riječi
Arcobacter spp.; izolacija

Hrčak ID: 21683

URI
https://hrcak.srce.hr/21683

[engleski]

Posjeta: 1.165 *