hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Stanje i perspektive razvoja gušćarstva u Republici Hrvatskoj

Valentina Mikulić
Željko Pavičić ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Alenka Tofant ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (364 KB) str. 46-50 preuzimanja: 3.409* citiraj
APA 6th Edition
Mikulić, V., Pavičić, Ž. i Tofant, A. (2006). Stanje i perspektive razvoja gušćarstva u Republici Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII (1), 46-50. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21912
MLA 8th Edition
Mikulić, Valentina, et al. "Stanje i perspektive razvoja gušćarstva u Republici Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VIII, br. 1, 2006, str. 46-50. https://hrcak.srce.hr/21912. Citirano 15.08.2020.
Chicago 17th Edition
Mikulić, Valentina, Željko Pavičić i Alenka Tofant. "Stanje i perspektive razvoja gušćarstva u Republici Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VIII, br. 1 (2006): 46-50. https://hrcak.srce.hr/21912
Harvard
Mikulić, V., Pavičić, Ž., i Tofant, A. (2006). 'Stanje i perspektive razvoja gušćarstva u Republici Hrvatskoj', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII(1), str. 46-50. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21912 (Datum pristupa: 15.08.2020.)
Vancouver
Mikulić V, Pavičić Ž, Tofant A. Stanje i perspektive razvoja gušćarstva u Republici Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2006 [pristupljeno 15.08.2020.];VIII(1):46-50. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21912
IEEE
V. Mikulić, Ž. Pavičić i A. Tofant, "Stanje i perspektive razvoja gušćarstva u Republici Hrvatskoj", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VIII, br. 1, str. 46-50, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21912. [Citirano: 15.08.2020.]

Sažetak
Držanje gusaka Hrvatskoj ima dugu tradiciju, međutim u drugoj polovici 20. stoljeća broj gusaka se znatno smanjio. U prošlosti su se držale radi proizvodnje mesa i jetre, te jaja i perja kojima se punila posteljina. Danas guske čine tek 3 posto od ukupnog broja peradi u Republici Hrvatskoj, a mogućnost njihovog uzgoja su vrlo slabo iskorištene. Najčešće se drže na poluintenzivan način za proizvodnju mesa, koje se koristi za vlastite potrebe ili prodaju na lokalnom tržištu. Ipak, postoji nekoliko projekata koji su polučili dobre rezultate u intenzivnom uzgoju gusaka. Pritom je potrebno razraditi dobru organizaciju otkupa i plasmana na tržište, kako bi se obzirom na prirodne uvjete držanja maksimalno iskoristile mogućnosti ove grane peradarstva u našoj zemlji.

Ključne riječi
guske; proizvodnja; tov; Republika Hrvatska

Hrčak ID: 21912

URI
https://hrcak.srce.hr/21912

[engleski]

Posjeta: 3.788 *