hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Proizvodnja i kakvoća kozjeg mesa

Ana Troskot
Željko Pavičić ; Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb

Fulltext: croatian, pdf (335 KB) pages 43-46 downloads: 2.802* cite
APA 6th Edition
Troskot, A. & Pavičić, Ž. (2007). Proizvodnja i kakvoća kozjeg mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX (1), 43-46. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/22063
MLA 8th Edition
Troskot, Ana and Željko Pavičić. "Proizvodnja i kakvoća kozjeg mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. IX, no. 1, 2007, pp. 43-46. https://hrcak.srce.hr/22063. Accessed 22 Sep. 2021.
Chicago 17th Edition
Troskot, Ana and Željko Pavičić. "Proizvodnja i kakvoća kozjeg mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu IX, no. 1 (2007): 43-46. https://hrcak.srce.hr/22063
Harvard
Troskot, A., and Pavičić, Ž. (2007). 'Proizvodnja i kakvoća kozjeg mesa', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, IX(1), pp. 43-46. Available at: https://hrcak.srce.hr/22063 (Accessed 22 September 2021)
Vancouver
Troskot A, Pavičić Ž. Proizvodnja i kakvoća kozjeg mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2007 [cited 2021 September 22];IX(1):43-46. Available from: https://hrcak.srce.hr/22063
IEEE
A. Troskot and Ž. Pavičić, "Proizvodnja i kakvoća kozjeg mesa", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.IX, no. 1, pp. 43-46, 2007. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/22063. [Accessed: 22 September 2021]

Abstracts
Uzgoj koza i konzumacija kozjeg mesa uvjetovani su religijom, tradicijom i običajima, te tržištem i navikama potrošača. Kozje meso je karakterističnog okusa i povoljnog kemijskog sastava, te se preporuča prvenstveno kod zdrave prehrane. U proizvodnji mesa koriste se različite mesnate pasmine poput burske koze te križanci domaće s plemenitim pasminama koza. Pri odgovarajućoj hranidbi postižu dnevni prirast iznad 200 grama, a indeks jarenja je visok i vrlo često po jarenju daju dvoje jaradi. Prema postojećim propisima kozje meso se stavlja u promet kao jaretina i kozetina I. II. i III. kategorije u trupovima, polovicama i četvrtima. Randman se kreće između 35 i 53 posto, a kakvoća mesa određuje na osnovi senzorskih pokazatelja.

Keywords
kozje meso; kategorizacija mesa; randman; kakvoća

Hrčak ID: 22063

URI
https://hrcak.srce.hr/22063

[english]

Visits: 4.057 *