hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Kemijski sastav mesa riba

Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Fulltext: croatian, pdf (478 KB) pages 365-370 downloads: 6.207* cite
APA 6th Edition
Cvrtila, Ž. & Kozačinski, L. (2006). Kemijski sastav mesa riba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII (6), 365-370. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/22462
MLA 8th Edition
Cvrtila, Željka and Lidija Kozačinski. "Kemijski sastav mesa riba." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VIII, no. 6, 2006, pp. 365-370. https://hrcak.srce.hr/22462. Accessed 19 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Cvrtila, Željka and Lidija Kozačinski. "Kemijski sastav mesa riba." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VIII, no. 6 (2006): 365-370. https://hrcak.srce.hr/22462
Harvard
Cvrtila, Ž., and Kozačinski, L. (2006). 'Kemijski sastav mesa riba', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII(6), pp. 365-370. Available at: https://hrcak.srce.hr/22462 (Accessed 19 August 2019)
Vancouver
Cvrtila Ž, Kozačinski L. Kemijski sastav mesa riba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2006 [cited 2019 August 19];VIII(6):365-370. Available from: https://hrcak.srce.hr/22462
IEEE
Ž. Cvrtila and L. Kozačinski, "Kemijski sastav mesa riba", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VIII, no. 6, pp. 365-370, 2006. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/22462. [Accessed: 19 August 2019]

Abstracts
Meso ribe je male energetske vrijednosti u odnosu na meso sisavaca koje se koristi u prehrani, no nutritivno je njegov značaj velik. Riba kao namirnica predstavlja jedan od glavnih izvora bjelančevina životinjskog porijekla. Odlikuje se bogatim sastavom masti i bjelančevina koje sadrže mnoge esencijalne aminokiseline i masne kiseline prijeko potrebne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija. U odnosu na meso ostalih životinja riba sadrži vrlo malo vezivnog tkiva i ne sadrži elastin. Sve te karakteristike čine riblje meso dijetalnim prehrambenim proizvodom i daju mu posebno mjesto u prehrani ljudi.

Keywords
meso ribe; kemijski sastav

Hrčak ID: 22462

URI
https://hrcak.srce.hr/22462

[english]

Visits: 8.855 *