hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem

Nadica Maltar Strmečki ; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Boris Rakvin ; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb; Institut "Ruđer Bošković", Zavod za fizičku kemiju, Bijenička cesta 54; 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (382 KB) str. 50-54 preuzimanja: 564* citiraj
APA 6th Edition
Maltar Strmečki, N. i Rakvin, B. (2004). Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (6), 50-54. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/25906
MLA 8th Edition
Maltar Strmečki, Nadica i Boris Rakvin. "Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, br. 6, 2004, str. 50-54. https://hrcak.srce.hr/25906. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Maltar Strmečki, Nadica i Boris Rakvin. "Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, br. 6 (2004): 50-54. https://hrcak.srce.hr/25906
Harvard
Maltar Strmečki, N., i Rakvin, B. (2004). 'Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(6), str. 50-54. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/25906 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Maltar Strmečki N, Rakvin B. Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [pristupljeno 19.07.2019.];VI(6):50-54. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/25906
IEEE
N. Maltar Strmečki i B. Rakvin, "Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, br. 6, str. 50-54, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/25906. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
Primjena ionizacijskog zračenja u konzerviranju namirnica na svjetskom tržištu, zakonska regulativa vezana uz upotrebu tehnologije zračenja i zahtjev potrošača za jasnom deklaracijom ozračenih namirnica naglasila je potrebu razvoja analitičkih metoda za detekciju namirnica konzerviranih na takav način. Jedna od najpreciznijih metoda za identifikaciju ozračenih namirnica je metoda elektronske paramagnetske rezonancije (EPR). EPR spektroskopija je fizikalna metoda koja promatra nesparene elektrone, posebno slobodne radikale uzrokovane primjenom zračenja. Može se upotrijebiti kao identifikacijski test ako su radikali stabilni tijekom komercijalnog roka upotrebe ozračene namirnice, čije su komponente u čvrstom i suhom stanju, gdje je reaktivnost radikala međusobno i s vodom mala. Primjenjuje se na kostima u mesu i ribi, voću i povrću, te proizvodima takvih namirnica (čaj, začini i sl.), te namirnicama iz mora itd. U ovom radu opisana je primjena EPR spektroskopije u provjeri ispravnosti doze u raznim namirnicama animalnog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem.

Ključne riječi
namirnica; ionizacijsko zračenje; detekcija; EPR

Hrčak ID: 25906

URI
https://hrcak.srce.hr/25906

[engleski]

Posjeta: 792 *