hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Application of epr spectroscopy in preservation of foodstuff with ionizing radiation Part 2. Testing of prescribed dose in foodstuff of animal origin preserved with ionising radiation

Nadica Maltar Strmečki ; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Boris Rakvin ; Zavod za fiziku i biofiziku, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb; Institut "Ruđer Bošković", Zavod za fizičku kemiju, Bijenička cesta 54; 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (382 KB) str. 50-54 preuzimanja: 615* citiraj
APA 6th Edition
Maltar Strmečki, N. i Rakvin, B. (2004). Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (6), 50-54. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/25906
MLA 8th Edition
Maltar Strmečki, Nadica i Boris Rakvin. "Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, br. 6, 2004, str. 50-54. https://hrcak.srce.hr/25906. Citirano 02.12.2020.
Chicago 17th Edition
Maltar Strmečki, Nadica i Boris Rakvin. "Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, br. 6 (2004): 50-54. https://hrcak.srce.hr/25906
Harvard
Maltar Strmečki, N., i Rakvin, B. (2004). 'Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(6), str. 50-54. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/25906 (Datum pristupa: 02.12.2020.)
Vancouver
Maltar Strmečki N, Rakvin B. Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [pristupljeno 02.12.2020.];VI(6):50-54. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/25906
IEEE
N. Maltar Strmečki i B. Rakvin, "Primjena epr spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem II dio. Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, br. 6, str. 50-54, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/25906. [Citirano: 02.12.2020.]

Sažetak
Application of ionising radiation in the preservation of foodstuffs on the world food market, irradiation treatment regulations and demands of consumers for clear declaration of irradiated foodstuffs have emphasised the need for the development of analytical methods for the detection of foodstuffs preserved by ionising radiation. One of the most accurate methods for the identification of irradiated foodstuffs is EPR spectroscopy. EPR spectroscopy is a physical method for detecting unpaired electrons, especially free radicals induced by ionising radiation. EPR can be used as identification test if the radicals are stable over the maximum commercial shelf life of irradiated food with solid and dry components, and where the rigid structure of the matrix inhibits radicals reacting with each other or with food components present in the its wet portion. EPR can be applied to meat and fish bones, fruit and vegetables and the relative products (tea, seasonings, etc.), seafood, etc. This paper describes the use of EPR spectroscopy for assessing the dose level in various foodstuffs of animal origin preserved with ionising radiation.

Ključne riječi
foodstuffs; ionising radiation; detection; EPR

Hrčak ID: 25906

URI
https://hrcak.srce.hr/25906

[hrvatski]

Posjeta: 881 *