hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Kromatografske metode analize polifenola u vinima

V. Rastija ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
M. Medić-Šarić ; Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (692 KB) str. 121-128 preuzimanja: 2.276* citiraj
APA 6th Edition
Rastija, V. i Medić-Šarić, M. (2009). Kromatografske metode analize polifenola u vinima. Kemija u industriji, 58 (3), 121-128. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/32964
MLA 8th Edition
Rastija, V. i M. Medić-Šarić. "Kromatografske metode analize polifenola u vinima." Kemija u industriji, vol. 58, br. 3, 2009, str. 121-128. https://hrcak.srce.hr/32964. Citirano 22.09.2020.
Chicago 17th Edition
Rastija, V. i M. Medić-Šarić. "Kromatografske metode analize polifenola u vinima." Kemija u industriji 58, br. 3 (2009): 121-128. https://hrcak.srce.hr/32964
Harvard
Rastija, V., i Medić-Šarić, M. (2009). 'Kromatografske metode analize polifenola u vinima', Kemija u industriji, 58(3), str. 121-128. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/32964 (Datum pristupa: 22.09.2020.)
Vancouver
Rastija V, Medić-Šarić M. Kromatografske metode analize polifenola u vinima. Kemija u industriji [Internet]. 2009 [pristupljeno 22.09.2020.];58(3):121-128. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32964
IEEE
V. Rastija i M. Medić-Šarić, "Kromatografske metode analize polifenola u vinima", Kemija u industriji, vol.58, br. 3, str. 121-128, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32964. [Citirano: 22.09.2020.]

Sažetak
Vino je bogat izvor različitih skupina polifenola koje uključuju fenolne kiseline, flavonoide i trihidroksistilben-resveratrol. U posljednje vrijeme zanimanje za te supstancije potaknuto je brojnim dokazima o njihovim pozitivnim učincima na zdravlje čovjeka. Do sada su primjenjivane različite metode analize polifenola u vinu uključujući kromatografske, spektrofotometrijske i elektrokemijske metode. U ovom članku opisane su ukratko metode priprave uzoraka i najnovija dostignuća u analizi polifenola u vinu, temeljnim kromatografskim metodama: tankoslojnom kromatografijom (TLC), tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz različite tehnike detekcije te plinskom kromatografijom (GC). Kao posebna tehnika spomenuta je i kapilarna elektroforeza, koja se odnedavno primjenjuje za analizu polifenola u vinu.

Ključne riječi
vino; polifenoli; analiza; kromatografske metode

Hrčak ID: 32964

URI
https://hrcak.srce.hr/32964

[engleski]

Posjeta: 3.492 *