Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Antioksidacijska aktivnost produkata enzimske hidrolize pšeničnih mekinja

Jing Wang ; College of Chemistry and Environment Engineering, Beijing Technology and Business University, 11 Fucheng Road, CN-100037 Beijing, PR China
Xiaoping Yuan ; Department of Science and Technology, China Grain Reserves Corporation, 143A Xizhimenwai Street, CN-100044 Beijing, PR China
Baoguo Sun ; College of Chemistry and Environment Engineering, Beijing Technology and Business University, 11 Fucheng Road, CN-100037 Beijing, PR China
Yuan Tian ; College of Chemistry and Environment Engineering, Beijing Technology and Business University, 11 Fucheng Road, CN-100037 Beijing, PR China
Yanping Cao ; College of Chemistry and Environment Engineering, Beijing Technology and Business University, 11 Fucheng Road, CN-100037 Beijing, PR China


Puni tekst: engleski pdf 127 Kb

str. 39-46

preuzimanja: 1.149

citiraj


Sažetak

Iz pšeničnih su mekinja djelovanjem enzima α-amilaze, proteaze i amiloglukozidaze uklonjeni škrob i proteini, nakon čega je provedena hidroliza pomoću ksilanaze iz bakterije Bacillus subtilis, te ostvaren prinos enzimskih hidrolizata od 1,84 %. Dobiven je udio ukupnih fenola od 0,3712 grama ekvivalenta ferulične kiseline po gramu hidrolizata. Primjenom različitih metoda ispitana je antioksidacijska sposobnost hidrolizata in vitro, tj. sposobnost stvaranja kelata s Fe2+ ionima, redukcije Fe3+ iona, te uklanjanja DPPH radikala i reaktivnih ugljikovih spojeva. Ispitani su hidrolizati imali dobru moć redukcije Fe3+ iona i stvaranja kelata s ionima Fe2+. Pri koncentraciji od 5 mg/L pokazali su vrlo dobru sposobnost uklanjanja DPPH radikala (89,4 %), približnu onoj sintetskog oksidansa (butiliranog hidroksitoluena). Isto tako su odlično uklanjali i hidroksilne radikale (EC50=0,46 mg/mL), puno bolje od manitola (EC50=1,03 mg/mL) koji se uobičajeno koristi za njihovo uklanjanje. Dobiveni enzimski hidrolizati su također imali antioksidacijski učinak protiv superoksidnih radikala i vodikova peroksida.

Ključne riječi

antioksidacijska aktivnost; enzimski hidrolizati; stvaranje kelata sa željezom; oksidacijski stres; pšenične mekinje; ksilanaze

Hrčak ID:

33051

URI

https://hrcak.srce.hr/33051

Datum izdavanja:

26.3.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.935 *