hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domstica Borkh.)

Ana Kovač ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Skenderović Babojelić
Sandra Voća
Ana- Marija Jagatić
Tatjana Klepo

Puni tekst: hrvatski, pdf (270 KB) str. 211-218 preuzimanja: 726* citiraj
APA 6th Edition
Kovač, A., Skenderović Babojelić, M., Voća, S., Jagatić, A.M. i Klepo, T. (2007). Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domstica Borkh.). Pomologia Croatica, 13 (4), 211-218. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/36220
MLA 8th Edition
Kovač, Ana, et al. "Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domstica Borkh.)." Pomologia Croatica, vol. 13, br. 4, 2007, str. 211-218. https://hrcak.srce.hr/36220. Citirano 21.02.2020.
Chicago 17th Edition
Kovač, Ana, Martina Skenderović Babojelić, Sandra Voća, Ana- Marija Jagatić i Tatjana Klepo. "Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domstica Borkh.)." Pomologia Croatica 13, br. 4 (2007): 211-218. https://hrcak.srce.hr/36220
Harvard
Kovač, A., et al. (2007). 'Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domstica Borkh.)', Pomologia Croatica, 13(4), str. 211-218. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/36220 (Datum pristupa: 21.02.2020.)
Vancouver
Kovač A, Skenderović Babojelić M, Voća S, Jagatić AM, Klepo T. Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domstica Borkh.). Pomologia Croatica [Internet]. 2007 [pristupljeno 21.02.2020.];13(4):211-218. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/36220
IEEE
A. Kovač, M. Skenderović Babojelić, S. Voća, A.M. Jagatić i T. Klepo, "Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domstica Borkh.)", Pomologia Croatica, vol.13, br. 4, str. 211-218, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/36220. [Citirano: 21.02.2020.]

Sažetak
Istraživani su optimalni rokovi berbe za sorte Cripps Pink, Granny Smith i Fuji tijekom dvije godine u ekološkim uvjetima ušća rijeke Neretve. Plodovi su ubrani u nasadu jabuka u tri roka berbe, u vegetacijskoj godini 2006. i 2007., s razmakom od sedam dana između rokova. Pomoću standardnih metoda za određivanje optimalnog roka berbe jabuka u laboratoriju su provedene sljedeće analize: određivanje mase plodova, tvrdoće, topljive suhe tvari, ukupnih kiselina, proveden je škrobni test i utvrđen indeks dozrelosti.
Analizom dobivenih rezultata te usporedbom rezultata s relevantnom znanstvenom literaturom za istraživano područje utvrđeni su optimalni rokovi berbe za pojedine sorte. Za sortu Cripps Pink optimalni rok berbe bio je treći, (214 dana od pune cvatnje do
berbe), za sortu Granny Smith razdoblje oko drugog roka (201 dan od pune cvatnje do berbe), te za sortu Fuji drugi rok berbe (201 dan od pune cvatnje do berbe).

Ključne riječi
jabuka; (Malus x domestica Borkh.); plod; optimalni rok berbe; analiza

Hrčak ID: 36220

URI
https://hrcak.srce.hr/36220

[engleski]

Posjeta: 1.145 *