hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Mlijeko i mliječni proizvodi i regulacija tjelesne mase

Milna Tudor   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8162-8390 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Havranek ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mauro Serafini ; Antioxidant Research Laboratory, Unit of Human Nutrition INRAN, Via Ardeatina 546, 00178, Rome, Italy

Puni tekst: engleski, pdf (5 MB) str. 88-95 preuzimanja: 798* citiraj
APA 6th Edition
Tudor, M., Havranek, J. i Serafini, M. (2009). Dairy foods and body weight management. Mljekarstvo, 59 (2), 88-95. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37592
MLA 8th Edition
Tudor, Milna, et al. "Dairy foods and body weight management." Mljekarstvo, vol. 59, br. 2, 2009, str. 88-95. https://hrcak.srce.hr/37592. Citirano 16.11.2019.
Chicago 17th Edition
Tudor, Milna, Jasmina Havranek i Mauro Serafini. "Dairy foods and body weight management." Mljekarstvo 59, br. 2 (2009): 88-95. https://hrcak.srce.hr/37592
Harvard
Tudor, M., Havranek, J., i Serafini, M. (2009). 'Dairy foods and body weight management', Mljekarstvo, 59(2), str. 88-95. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37592 (Datum pristupa: 16.11.2019.)
Vancouver
Tudor M, Havranek J, Serafini M. Dairy foods and body weight management. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 16.11.2019.];59(2):88-95. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37592
IEEE
M. Tudor, J. Havranek i M. Serafini, "Dairy foods and body weight management", Mljekarstvo, vol.59, br. 2, str. 88-95, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37592. [Citirano: 16.11.2019.]

Sažetak
U radu su prikazani postojeći rezultati istraživanja o ulozi mlijeka/mliječnih proizvoda u regulaciji tjelesne mase, kao i fiziološko objašnjenje mehanizma djelovanja. Mnogo je dokaza o inverznom odnosu između tjelesne mase i unosa mlijeka/mliječnih proizvoda. Istraživanja su pokazala da pretile osobe konzumiraju manje mlijeka/mliječnih proizvoda od osoba s optimalnom tjelesnom masom, kao i da prilikom redukcijske dijete tri jedinice serviranja mlijeka/mliječnih proizvoda ubrzavaju gubitak masnog tkiva u usporedbi s redukcijskom dijetom siromašnom mlijekom/mliječnim proizvodima. Glavnu ulogu igra kalcij koji je u velikim količinama prisutan u mlijeku. Njegov anti-pretilost učinak sastoji se od utjecaja na lipogenezu i lipolizu u adipocitima. Suplementi kalcija nemaju takav učinak kao i kalcij iz mlijeka, vjerojatno zbog djelovanja ostalih bioaktivnih komponenti prisutnih u mlijeku kao što su konjugirana linolna kiselina, sirutkini peptidi, razgranate aminokiseline i laktoza koji pojačavaju anti-pretilost učinak. Presječne studije potvrdile su hipotezu da konzumacija mlijeka/mliječnih proizvoda u većim količinama može igrati ulogu u reguliranju tjelesne mase, no prospektivne studije i randomizirane kontrolirane interventne studije dale su proturječne rezultate. Stoga postoji potreba za provedbom većih populacijskih kliničkih studija kao i meta analiza.

Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; pretilost; regulacija tjelesne mase

Hrčak ID: 37592

URI
https://hrcak.srce.hr/37592

[engleski]

Posjeta: 1.924 *