Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kultura sitnog voća u Grčkoj

D. Neocleous ; Agricultural Research Institute, Ministry of Agriculture, Natural Resources and Environment, Cyprus
M. Vasilakakis ; Department of Horticulture and Viticulture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece


Puni tekst: engleski pdf 1.034 Kb

str. 269-280

preuzimanja: 1.190

citiraj


Sažetak

Najvažnija kultura sitnog voća je jagoda a sve druge (malina, kupina, ribiz borovnica) smatraju se manje važnim kulturama. Proizvodnja jagoda/godina iznosi 25.000 tona a sve ostalo iznosi do 1000 tona.Glavni sustav uzgoja jagoda su podignute gredice između staza, za proizvodnju "izvan sezone" a najvažniji kultivar je Camarosa. Biljke malina i kupina većinom se uzgajaju u sustavu živice. Najvažniji varijeteti maline su Autumn Bliss, Heritage, Meeker i Glen Lion. Najvažniji varijeteti kupina su Silvan, Lotata, Choctaw, Comanche, Cherokee, Black Satin, Hull Thornless, Thornless Evergreen, Chester, te hibrid Tayberry. Većina sadnog materijala se uvozi.U zadnje vrijeme poraslo je zanimanje za proizvodnju kupina zahvaljujući mogućem povoljnom djelovanju na zdravlje.

Ključne riječi

jagoda; malina; kupina; sustavi proizvodnje

Hrčak ID:

37605

URI

https://hrcak.srce.hr/37605

Datum izdavanja:

15.4.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.187 *