hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Inhibicijski učinak kozjega i kravljega mlijeka s dodatkom meda, fermentiranog s Bifidobacterium lactis Bb-12 na rast bakterije Listeria monocytogenes

Mirela Lučan
Vedran Slačanac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Kuhačeva 18, Osijek
Jovica Hardi
Krešimir Mastanjević
Jurislav Babić
Vinko Krstanović
Marko Jukić

Fulltext: english, pdf (11 MB) pages 96-106 downloads: 518* cite
APA 6th Edition
Lučan, M., Slačanac, V., Hardi, J., Mastanjević, K., Babić, J., Krstanović, V. & Jukić, M. (2009). Inhibitory effect of honey-sweetened goat and cow milk fermented with Bifidobacterium lactis Bb-12 on the growth of Listeria monocytogenes. Mljekarstvo, 59 (2), 96-106. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/37623
MLA 8th Edition
Lučan, Mirela, et al. "Inhibitory effect of honey-sweetened goat and cow milk fermented with Bifidobacterium lactis Bb-12 on the growth of Listeria monocytogenes." Mljekarstvo, vol. 59, no. 2, 2009, pp. 96-106. https://hrcak.srce.hr/37623. Accessed 1 Apr. 2020.
Chicago 17th Edition
Lučan, Mirela, Vedran Slačanac, Jovica Hardi, Krešimir Mastanjević, Jurislav Babić, Vinko Krstanović and Marko Jukić. "Inhibitory effect of honey-sweetened goat and cow milk fermented with Bifidobacterium lactis Bb-12 on the growth of Listeria monocytogenes." Mljekarstvo 59, no. 2 (2009): 96-106. https://hrcak.srce.hr/37623
Harvard
Lučan, M., et al. (2009). 'Inhibitory effect of honey-sweetened goat and cow milk fermented with Bifidobacterium lactis Bb-12 on the growth of Listeria monocytogenes', Mljekarstvo, 59(2), pp. 96-106. Available at: https://hrcak.srce.hr/37623 (Accessed 01 April 2020)
Vancouver
Lučan M, Slačanac V, Hardi J, Mastanjević K, Babić J, Krstanović V, et al. Inhibitory effect of honey-sweetened goat and cow milk fermented with Bifidobacterium lactis Bb-12 on the growth of Listeria monocytogenes. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [cited 2020 April 01];59(2):96-106. Available from: https://hrcak.srce.hr/37623
IEEE
M. Lučan, et al., "Inhibitory effect of honey-sweetened goat and cow milk fermented with Bifidobacterium lactis Bb-12 on the growth of Listeria monocytogenes", Mljekarstvo, vol.59, no. 2, pp. 96-106, 2009. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/37623. [Accessed: 01 April 2020]

Abstracts
U radu je ispitivan utjecaj dodatka meda na tijek fermentacije kozjega i kravljega mlijeka probiotičkom bakterijom Bifidobacterium lactis Bb- 12. Također, ispitivan je utjecaj medom zaslađenoga fermentiranoga kozjega i kravljeg mlijeka na inhibicijsko djelovanje rasta bakterije Listeria monocytogenes. Mlijeku su dodavane dvije vrste meda - tamna vrsta kestenova meda i svijetla vrsta bagremova meda. Osnovna pretpostavka u radu bila je da dodatak meda može utjecati na tijek fermentacije kozjega i kravljeg mlijeka, te na brzinu rasta Bifidobacterium lactis Bb-12 u mlijeku. Pretpostavljen je i jači inhibicijski učinak fermentiranog mlijeka na rast Listeria monocytogenes uzrokovan dodatkom meda mlijeku prije fermentacije. Rezultati ispitivanja pokazali su da obje vrste meda poboljšavaju rast i aktivnost Bifidobacterium lactis Bb-12 u obje vrste mlijeka tijekom fermentacije. Istovremeno, u kozjem je mlijeku tijekom cijelog razdoblja fermentacije zabilježena viša kiselost i veći broj stanica Bifidobacterium lactis Bb-12 nego u kravljem mlijeku. Testovi inhibicije rasta bakterije Listeria monocytogenes pokazali su da su veličine zona inhibicije ovisile o svim ispitivanim čimbenicima - vrsti mlijeka, vrsti dodanog meda, kao i o udjelu dodanog meda mlijeku prije fermentacije. Uzorci fermentiranog mlijeka s dodatkom kestenova meda jače su inhibirali rast bakterije Listeria monocytogenes nego uzorci s dodatkom bagremova meda.

Keywords
Bifidobacterium lactis Bb-12; fermentirano kozje i kravlje mlijeko; bagremov i kestenov med; inhibicijski učinak; Listeria monocytogenes

Hrčak ID: 37623

URI
https://hrcak.srce.hr/37623

[english]

Visits: 1.147 *