hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Tradicionalna prehrana i turistička ponuda Istre: obilježja istarskoga regionalnog identiteta

Ivona Orlić ; Pučko otvoreno učilište Poreč; Kulturne djelatnosti; Poreč

Puni tekst: hrvatski, pdf (160 KB) str. 63-76 preuzimanja: 919* citiraj
APA 6th Edition
Orlić, I. (2005). Tradicionalna prehrana i turistička ponuda Istre: obilježja istarskoga regionalnog identiteta. Etnološka istraživanja, (10), 63-76. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37793
MLA 8th Edition
Orlić, Ivona. "Tradicionalna prehrana i turistička ponuda Istre: obilježja istarskoga regionalnog identiteta." Etnološka istraživanja, vol. , br. 10, 2005, str. 63-76. https://hrcak.srce.hr/37793. Citirano 21.10.2021.
Chicago 17th Edition
Orlić, Ivona. "Tradicionalna prehrana i turistička ponuda Istre: obilježja istarskoga regionalnog identiteta." Etnološka istraživanja , br. 10 (2005): 63-76. https://hrcak.srce.hr/37793
Harvard
Orlić, I. (2005). 'Tradicionalna prehrana i turistička ponuda Istre: obilježja istarskoga regionalnog identiteta', Etnološka istraživanja, (10), str. 63-76. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37793 (Datum pristupa: 21.10.2021.)
Vancouver
Orlić I. Tradicionalna prehrana i turistička ponuda Istre: obilježja istarskoga regionalnog identiteta. Etnološka istraživanja [Internet]. 2005 [pristupljeno 21.10.2021.];(10):63-76. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37793
IEEE
I. Orlić, "Tradicionalna prehrana i turistička ponuda Istre: obilježja istarskoga regionalnog identiteta", Etnološka istraživanja, vol., br. 10, str. 63-76, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37793. [Citirano: 21.10.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (160 KB) str. 77-89 preuzimanja: 489* citiraj
APA 6th Edition
Orlić, I. (2005). Traditional Food and Tourist Offer of Istria: Characteristics of Istrian Regional Identity. Etnološka istraživanja, (10), 77-89. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37793
MLA 8th Edition
Orlić, Ivona. "Traditional Food and Tourist Offer of Istria: Characteristics of Istrian Regional Identity." Etnološka istraživanja, vol. , br. 10, 2005, str. 77-89. https://hrcak.srce.hr/37793. Citirano 21.10.2021.
Chicago 17th Edition
Orlić, Ivona. "Traditional Food and Tourist Offer of Istria: Characteristics of Istrian Regional Identity." Etnološka istraživanja , br. 10 (2005): 77-89. https://hrcak.srce.hr/37793
Harvard
Orlić, I. (2005). 'Traditional Food and Tourist Offer of Istria: Characteristics of Istrian Regional Identity', Etnološka istraživanja, (10), str. 77-89. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37793 (Datum pristupa: 21.10.2021.)
Vancouver
Orlić I. Traditional Food and Tourist Offer of Istria: Characteristics of Istrian Regional Identity. Etnološka istraživanja [Internet]. 2005 [pristupljeno 21.10.2021.];(10):77-89. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37793
IEEE
I. Orlić, "Traditional Food and Tourist Offer of Istria: Characteristics of Istrian Regional Identity", Etnološka istraživanja, vol., br. 10, str. 77-89, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37793. [Citirano: 21.10.2021.]

Sažetak
Obilježja istarskoga regionalnog identiteta, na prijelazu stoljeća, možemo razmatrati i u kontekstu tradicionalne prehrane kao turističke ponude Istre. Osnovne su karakteristike istarskih tradicionalnih jela jednostavnost i skromnost te simbioza romanske, germanske i slavenske kuhinje. Globalni trend vraćanju izvornosti i zdravoj prehrani umješno primjenjuju u svom radu i turističke zajednice u Istri. U tradicionalno-vjerskim feštama prehrana zauzima sve važnije mjesto i to upravo ona jela koja su se konzumirala u prošlosti. U novije vrijeme organiziraju se fešte isključivo u čast tradicionalnim jelima kako bi se sačuvala od zaborava, ali i kao specifična turistička ponuda poluotoka.

Ključne riječi
tradicionalna prehrana; turistička ponuda; Istra; regionalni identitet

Hrčak ID: 37793

URI
https://hrcak.srce.hr/37793

[engleski]

Posjeta: 2.587 *