hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Analiza i optimiranje udjela kalcija te mlijeka i mliječnih proizvoda u obrocima hrvatskih predškolskih ustanova

Ivana Rumora
Jasenka Gajdoš Kljusurić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-6657-7337 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Bosanac

Puni tekst: engleski, pdf (297 KB) str. 201-208 preuzimanja: 481* citiraj
APA 6th Edition
Rumora, I., Gajdoš Kljusurić, J. i Bosanac, V. (2009). Analysis and optimisation of calcium content in menus and dairy offer in Croatian kindergartens. Mljekarstvo, 59 (3), 201-208. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40511
MLA 8th Edition
Rumora, Ivana, et al. "Analysis and optimisation of calcium content in menus and dairy offer in Croatian kindergartens." Mljekarstvo, vol. 59, br. 3, 2009, str. 201-208. https://hrcak.srce.hr/40511. Citirano 13.11.2019.
Chicago 17th Edition
Rumora, Ivana, Jasenka Gajdoš Kljusurić i Vesna Bosanac. "Analysis and optimisation of calcium content in menus and dairy offer in Croatian kindergartens." Mljekarstvo 59, br. 3 (2009): 201-208. https://hrcak.srce.hr/40511
Harvard
Rumora, I., Gajdoš Kljusurić, J., i Bosanac, V. (2009). 'Analysis and optimisation of calcium content in menus and dairy offer in Croatian kindergartens', Mljekarstvo, 59(3), str. 201-208. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40511 (Datum pristupa: 13.11.2019.)
Vancouver
Rumora I, Gajdoš Kljusurić J, Bosanac V. Analysis and optimisation of calcium content in menus and dairy offer in Croatian kindergartens. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 13.11.2019.];59(3):201-208. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40511
IEEE
I. Rumora, J. Gajdoš Kljusurić i V. Bosanac, "Analysis and optimisation of calcium content in menus and dairy offer in Croatian kindergartens", Mljekarstvo, vol.59, br. 3, str. 201-208, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40511. [Citirano: 13.11.2019.]

Sažetak
Važnost pravilne prehrane za zdravstveni status neosporna je kao i njezin utjecaj od najranije dobi. Nepravilna prehrana u dječjoj dobi, uz nepovoljan stil života (stres, pušenje, tjelesnu neaktivnost), može biti uzročnikom niza bolesti u kasnijoj dobi. Analizirani su dvotjedni jelovnici 26 dječjih vrtića kontinentalne i primorske Hrvatske uz razlikovanje tipa vrtića (državni i privatni ili vjerski). Cilj rada bio je utvrditi adekvatnost ponude s obzirom na zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u jelovniku, jer ove namirnice zbog svoje bioiskoristivosti predstavljaju glavni izvor kalcija, nutrijenta čija se važnost osobito očituje u intenzivnoj fazi rasta i razvoja djece i mladih. Primjenom ANOVA nisu ustanovljene značajne razlike u regionalnoj ponudi kao niti razlike u ponudi različitih tipova vrtića glede ponude mlijeka i mliječnih proizvoda te sadržaju kalcija i fosfora. Mlijeko i mliječni proizvodi primjereno su zastupljeni u tjednoj ponudi u obje promatrane regije, a prosječna ponuda sadržava 9,7±1,5 serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda. Prosječna količina kalcija u dnevnom jelovniku dječjih vrtića je 714,5±235,9 mg što je u skladu sa DRI preporukama (300-800 mg) i hrvatskim preporukama (400-700 mg). Također, primijenjena je neizrazita logika u osmišljavanju novih dnevnih jelovnika kombinacijom postojećih ponuda što je omogućilo znatno proširenje skupa nutritivno prihvatljivih jelovnika kao i veću raznolikost.

Ključne riječi
mlijeko i mliječni proizvodi; kalcij; dječji vrtići; neizrazita logika

Hrčak ID: 40511

URI
https://hrcak.srce.hr/40511

[engleski]

Posjeta: 1.060 *