hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Čimbenici koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa divljači

Beáta Koréneková ; Department of Food Hygiene and Technology, University of Veterinary Medicine, Komenského 73, Košice, the Slovak Republic
Marián Korének ; Department of Chemistry, Biochemistry and Physics, University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovak Republik

Puni tekst: hrvatski, pdf (322 KB) str. 365-368 preuzimanja: 843* citiraj
APA 6th Edition
Koréneková, B. i Korének, M. (2008). Čimbenici koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa divljači. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (5.), 365-368. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40848
MLA 8th Edition
Koréneková, Beáta i Marián Korének. "Čimbenici koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa divljači." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 5., 2008, str. 365-368. https://hrcak.srce.hr/40848. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Koréneková, Beáta i Marián Korének. "Čimbenici koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa divljači." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 5. (2008): 365-368. https://hrcak.srce.hr/40848
Harvard
Koréneková, B., i Korének, M. (2008). 'Čimbenici koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa divljači', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(5.), str. 365-368. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40848 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Koréneková B, Korének M. Čimbenici koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa divljači. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 24.07.2019.];X(5.):365-368. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40848
IEEE
B. Koréneková i M. Korének, "Čimbenici koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa divljači", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 5., str. 365-368, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40848. [Citirano: 24.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (338 KB) str. 389-393 preuzimanja: 695* citiraj
APA 6th Edition
Koréneková, B. i Korének, M. (2008). Factors influenced on safety and quality of game meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (5.), 389-393. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40848
MLA 8th Edition
Koréneková, Beáta i Marián Korének. "Factors influenced on safety and quality of game meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 5., 2008, str. 389-393. https://hrcak.srce.hr/40848. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Koréneková, Beáta i Marián Korének. "Factors influenced on safety and quality of game meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 5. (2008): 389-393. https://hrcak.srce.hr/40848
Harvard
Koréneková, B., i Korének, M. (2008). 'Factors influenced on safety and quality of game meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(5.), str. 389-393. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40848 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Koréneková B, Korének M. Factors influenced on safety and quality of game meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 24.07.2019.];X(5.):389-393. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40848
IEEE
B. Koréneková i M. Korének, "Factors influenced on safety and quality of game meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 5., str. 389-393, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40848. [Citirano: 24.07.2019.]

Sažetak
U radu su opisani različiti čimbenici (okoliš, mikrobna kontaminacija, postupanje s divljači, posmrtne promjene na mesu divljači) koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa uzgajane i izlovljene divljači. Naglasak je na ostacima onečišćivača: rizičnim kemijskim elementima (Cd, Pb, Hg), mikotoksinima (aflatoksin, okratoksin, trihotecen), ostacima veterinarskih lijekova (sulfonamid, amprolij, klopidol) i biogenim aminima u mesu divljači, tj. njihovom štetnom utjecaju na ljudsko zdravlje.

Ključne riječi
zdravstvena ispravnost; kvaliteta; meso divljači

Hrčak ID: 40848

URI
https://hrcak.srce.hr/40848

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 1.936 *