hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Metode za izravnu identifikaciju bakterija mliječne kiseline u mliječnim proizvodima

Tomislav Pogačić ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Nikolina Kelava ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Šimun Zamberlin ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Iva Dolenčić-Špehar ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Dubravka Samaržija ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (129 KB) str. 3-10 preuzimanja: 1.566* citiraj
APA 6th Edition
Pogačić, T., Kelava, N., Zamberlin, Š., Dolenčić-Špehar, I. i Samaržija, D. (2010). Methods for Culture-Independent Identification of Lactic Acid Bacteria in Dairy Products. Food Technology and Biotechnology, 48 (1), 3-10. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/48429
MLA 8th Edition
Pogačić, Tomislav, et al. "Methods for Culture-Independent Identification of Lactic Acid Bacteria in Dairy Products." Food Technology and Biotechnology, vol. 48, br. 1, 2010, str. 3-10. https://hrcak.srce.hr/48429. Citirano 28.05.2020.
Chicago 17th Edition
Pogačić, Tomislav, Nikolina Kelava, Šimun Zamberlin, Iva Dolenčić-Špehar i Dubravka Samaržija. "Methods for Culture-Independent Identification of Lactic Acid Bacteria in Dairy Products." Food Technology and Biotechnology 48, br. 1 (2010): 3-10. https://hrcak.srce.hr/48429
Harvard
Pogačić, T., et al. (2010). 'Methods for Culture-Independent Identification of Lactic Acid Bacteria in Dairy Products', Food Technology and Biotechnology, 48(1), str. 3-10. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/48429 (Datum pristupa: 28.05.2020.)
Vancouver
Pogačić T, Kelava N, Zamberlin Š, Dolenčić-Špehar I, Samaržija D. Methods for Culture-Independent Identification of Lactic Acid Bacteria in Dairy Products. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2010 [pristupljeno 28.05.2020.];48(1):3-10. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48429
IEEE
T. Pogačić, N. Kelava, Š. Zamberlin, I. Dolenčić-Špehar i D. Samaržija, "Methods for Culture-Independent Identification of Lactic Acid Bacteria in Dairy Products", Food Technology and Biotechnology, vol.48, br. 1, str. 3-10, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48429. [Citirano: 28.05.2020.]

Sažetak
Molekularne metode za izravnu identifikaciju koriste se u mikrobiologiji hrane desetak godina. Većinom se temelje na amplifikaciji ukupne bakterijske DNA izolirane neposredno iz uzorka, a cilj je amplifikacije određeni gen ili varijabilna regija toga gena. Takvi su molekularni pristupi primijenjeni u mnogim studijama identifikacije prirodne populacije bakterija mliječne kisline u mliječnim proizvodima. Također je poznato da autohtona mikrobna populacija bitno pridonosi specifičnostima okusa i mirisa tradicionalnih sireva. Međutim, ne postoji molekularna metoda koja omogućava potpun kvalitativan i kvantitativan uvid u mikrobnu populaciju bilo kojega ekosustava. Zato je potrebno primijeniti kombinirane molekularne pristupe da bi se dobio objektivniji rezultat. Svrha je ovoga rada prikazati najčešće primjenjivane molekularne metode za izravnu identifikaciju bakterija mliječne kiseline u mliječnim proizvodima.

Ključne riječi
izravna identifikacija; molekularne metode; bakterije mliječne kiseline; mliječni proizvodi

Hrčak ID: 48429

URI
https://hrcak.srce.hr/48429

[engleski]

Posjeta: 2.492 *