hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Stabilnost i antioksidacijska aktivnost antocijanina iz borovnica

Bo Chu Wang ; Key Laboratory of Biorheological Science and Technology, Bioengineering College, Chongqing University, Chongqing 400044, PR China
Rui He ; Key Laboratory of Biorheological Science and Technology, Bioengineering College, Chongqing University, Chongqing 400044, PR China
Zhi Min Li ; Key Laboratory of Biorheological Science and Technology, Bioengineering College, Chongqing University, Chongqing 400044, PR China

Puni tekst: engleski, pdf (584 KB) str. 42-49 preuzimanja: 1.353* citiraj
APA 6th Edition
Wang, B.C., He, R. i Li, Z.M. (2010). The Stability and Antioxidant Activity of Anthocyanins from Blueberry. Food Technology and Biotechnology, 48 (1), 42-49. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/48434
MLA 8th Edition
Wang, Bo Chu, et al. "The Stability and Antioxidant Activity of Anthocyanins from Blueberry." Food Technology and Biotechnology, vol. 48, br. 1, 2010, str. 42-49. https://hrcak.srce.hr/48434. Citirano 06.06.2020.
Chicago 17th Edition
Wang, Bo Chu, Rui He i Zhi Min Li. "The Stability and Antioxidant Activity of Anthocyanins from Blueberry." Food Technology and Biotechnology 48, br. 1 (2010): 42-49. https://hrcak.srce.hr/48434
Harvard
Wang, B.C., He, R., i Li, Z.M. (2010). 'The Stability and Antioxidant Activity of Anthocyanins from Blueberry', Food Technology and Biotechnology, 48(1), str. 42-49. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/48434 (Datum pristupa: 06.06.2020.)
Vancouver
Wang BC, He R, Li ZM. The Stability and Antioxidant Activity of Anthocyanins from Blueberry. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2010 [pristupljeno 06.06.2020.];48(1):42-49. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48434
IEEE
B.C. Wang, R. He i Z.M. Li, "The Stability and Antioxidant Activity of Anthocyanins from Blueberry", Food Technology and Biotechnology, vol.48, br. 1, str. 42-49, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48434. [Citirano: 06.06.2020.]

Sažetak
Antocijanini iz američkih borovnica (Vaccinium corymbosum L.) koriste se u prehrambenoj industriji kao prirodna bojila i za proizvodnju funkcionalne hrane. Stoga je u radu ispitana stabilnost i antioksidacijska aktivnost antocijanina izoliranih iz borovnica. Rezultati pokazuju da su antocijanini bili stabilni pri niskoj pH-vrijednosti (pH≤5) te malim koncentracijama soli (0,125–0,500 mol/L), saharoze (0,584–2,336 mol/L) i konzervansa natrijeva benzoata (0,035–0,140 mol/L), ali osjetljivi u lužnatoj sredini (pH≥7), pri visokoj temperaturi (≥80 °C), na prirodnom izvoru svjetlosti i u prisutnosti oksidansa (H2O2, 0,5–2 %) i reducensa (Na2SO3, 0,005–0,04 mol/L). Antocijanini iz borovnica u koncentracijama od 25 i 50 μg/mL štite ECV-304 stanice od stresa uzrokovanog dodatkom vodikova peroksida. Rezultati pokazuju da se antocijanini iz borovnica mogu upotrijebiti kao bojilo u proizvodnji hrane male pH-vrijednosti (pH≤5) te u proizvodnji zdrave hrane koja sprječava razvoj bolesti uzrokovanih oksidacijskim stresom.

Ključne riječi
američka borovnica; antocijanini; stabilnost; antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID: 48434

URI
https://hrcak.srce.hr/48434

[engleski]

Posjeta: 1.922 *