hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

KEMIJSKI SASTAV KONJSKOG MESA

Vesna Dobranić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Branimir Mioković ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željka Cvrtila Fleck ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mirna Kadivc ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (118 KB) str. 32-37 preuzimanja: 1.400* citiraj
APA 6th Edition
Dobranić, V., Njari, B., Mioković, B., Cvrtila Fleck, Ž. i Kadivc, M. (2009). KEMIJSKI SASTAV KONJSKOG MESA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 32-37. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/51808
MLA 8th Edition
Dobranić, Vesna, et al. "KEMIJSKI SASTAV KONJSKOG MESA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 1, 2009, str. 32-37. https://hrcak.srce.hr/51808. Citirano 28.01.2020.
Chicago 17th Edition
Dobranić, Vesna, Bela Njari, Branimir Mioković, Željka Cvrtila Fleck i Mirna Kadivc. "KEMIJSKI SASTAV KONJSKOG MESA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 1 (2009): 32-37. https://hrcak.srce.hr/51808
Harvard
Dobranić, V., et al. (2009). 'KEMIJSKI SASTAV KONJSKOG MESA', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), str. 32-37. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/51808 (Datum pristupa: 28.01.2020.)
Vancouver
Dobranić V, Njari B, Mioković B, Cvrtila Fleck Ž, Kadivc M. KEMIJSKI SASTAV KONJSKOG MESA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 28.01.2020.];XI(1):32-37. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51808
IEEE
V. Dobranić, B. Njari, B. Mioković, Ž. Cvrtila Fleck i M. Kadivc, "KEMIJSKI SASTAV KONJSKOG MESA", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 1, str. 32-37, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51808. [Citirano: 28.01.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (118 KB) str. 62-67 preuzimanja: 945* citiraj
APA 6th Edition
Dobranić, V., Njari, B., Mioković, B., Cvrtila Fleck, Ž. i Kadivc, M. (2009). CHEMICAL COMPOSITION OF HORSE MEAT. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 62-67. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/51808
MLA 8th Edition
Dobranić, Vesna, et al. "CHEMICAL COMPOSITION OF HORSE MEAT." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 1, 2009, str. 62-67. https://hrcak.srce.hr/51808. Citirano 28.01.2020.
Chicago 17th Edition
Dobranić, Vesna, Bela Njari, Branimir Mioković, Željka Cvrtila Fleck i Mirna Kadivc. "CHEMICAL COMPOSITION OF HORSE MEAT." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 1 (2009): 62-67. https://hrcak.srce.hr/51808
Harvard
Dobranić, V., et al. (2009). 'CHEMICAL COMPOSITION OF HORSE MEAT', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), str. 62-67. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/51808 (Datum pristupa: 28.01.2020.)
Vancouver
Dobranić V, Njari B, Mioković B, Cvrtila Fleck Ž, Kadivc M. CHEMICAL COMPOSITION OF HORSE MEAT. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 28.01.2020.];XI(1):62-67. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51808
IEEE
V. Dobranić, B. Njari, B. Mioković, Ž. Cvrtila Fleck i M. Kadivc, "CHEMICAL COMPOSITION OF HORSE MEAT", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 1, str. 62-67, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51808. [Citirano: 28.01.2020.]

Sažetak
Konjsko meso u prehrani ljudi upotrebljava se tisućljećima
a njegova je potrošnja uvelike ovisila o regiji,
navikama potrošača te dostupnim količinama. Zamjetan
je trend povećanja proizvodnje konjskog mesa u svijetu.
Unutar članica EU prosječna potrošnja konjskog mesa po
stanovniku je 0,4 kg godišnje, no radi nedostatne vlastite
proizvodnje uvozom pokrivaju 66,7% potreba tržišta.
Konjsko se meso smatra osobito vrijednom prehrambenom
namirnicom. Veći udio vode, proteina i glikogena
te manji udio masti u konjskom mesu čine ga pogodnijim
u prehrani osobito zahtjevnijih kategorija ljudi spram
svinjskog i goveđeg mesa. Hrvatska je po proizvodnji i
potrošnji konjskog mesa skromna. Zemljopisni položaj,
neiskorištenost velikih pašnjačkih površina te pasminska
struktura populacije konja Hrvatske daju dobre izglede za
rentabilnu proizvodnju konjskog mesa uz moguću izvoznu
orijentaciju. Iskustva vodećih zemalja u proizvodnji konjskog
mesa mogu poslužiti kao primjer u odabiru odgovarajućih
sustava.

Ključne riječi
konjsko meso; kemijski sastav

Hrčak ID: 51808

URI
https://hrcak.srce.hr/51808

[engleski]

Posjeta: 3.331 *