hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

KAKVOCA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST MESNIH KONZERVI

Nino Pinter   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7058-4249 ; Ministarstvo obrane RH, Uprava za materijalne resurse, Služba za prijem i potporu, Zagreb
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Branimir Mioković ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željka Cvrtila Fleck ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Vesna Dobranić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Nevijo Zdolec ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Filipović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (188 KB) str. 20-23 preuzimanja: 794* citiraj
APA 6th Edition
Pinter, N., Kozačinski, L., Njari, B., Mioković, B., Cvrtila Fleck, Ž., Dobranić, V., ... Filipović, I. (2009). KAKVOCA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST MESNIH KONZERVI. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 20-23. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/51838
MLA 8th Edition
Pinter, Nino, et al. "KAKVOCA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST MESNIH KONZERVI." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 1, 2009, str. 20-23. https://hrcak.srce.hr/51838. Citirano 09.12.2019.
Chicago 17th Edition
Pinter, Nino, Lidija Kozačinski, Bela Njari, Branimir Mioković, Željka Cvrtila Fleck, Vesna Dobranić, Nevijo Zdolec i Ivana Filipović. "KAKVOCA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST MESNIH KONZERVI." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 1 (2009): 20-23. https://hrcak.srce.hr/51838
Harvard
Pinter, N., et al. (2009). 'KAKVOCA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST MESNIH KONZERVI', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), str. 20-23. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/51838 (Datum pristupa: 09.12.2019.)
Vancouver
Pinter N, Kozačinski L, Njari B, Mioković B, Cvrtila Fleck Ž, Dobranić V i sur. KAKVOCA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST MESNIH KONZERVI. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 09.12.2019.];XI(1):20-23. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51838
IEEE
N. Pinter, et al., "KAKVOCA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST MESNIH KONZERVI", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 1, str. 20-23, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51838. [Citirano: 09.12.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (109 KB) str. 70-74 preuzimanja: 540* citiraj
APA 6th Edition
Pinter, N., Kozačinski, L., Njari, B., Mioković, B., Cvrtila Fleck, Ž., Dobranić, V., ... Filipović, I. (2009). QUALITY AND HEALTH SAFETY OF MEAT CANS. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 70-74. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/51838
MLA 8th Edition
Pinter, Nino, et al. "QUALITY AND HEALTH SAFETY OF MEAT CANS." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 1, 2009, str. 70-74. https://hrcak.srce.hr/51838. Citirano 09.12.2019.
Chicago 17th Edition
Pinter, Nino, Lidija Kozačinski, Bela Njari, Branimir Mioković, Željka Cvrtila Fleck, Vesna Dobranić, Nevijo Zdolec i Ivana Filipović. "QUALITY AND HEALTH SAFETY OF MEAT CANS." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 1 (2009): 70-74. https://hrcak.srce.hr/51838
Harvard
Pinter, N., et al. (2009). 'QUALITY AND HEALTH SAFETY OF MEAT CANS', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), str. 70-74. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/51838 (Datum pristupa: 09.12.2019.)
Vancouver
Pinter N, Kozačinski L, Njari B, Mioković B, Cvrtila Fleck Ž, Dobranić V i sur. QUALITY AND HEALTH SAFETY OF MEAT CANS. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 09.12.2019.];XI(1):70-74. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51838
IEEE
N. Pinter, et al., "QUALITY AND HEALTH SAFETY OF MEAT CANS", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 1, str. 70-74, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51838. [Citirano: 09.12.2019.]

Sažetak
U radu su prikazani rezultati kemijske, mikrobiološke i
pretrage na teške metale mesnih konzervi proizvedenih
u dva razlicita proizvodna pogona. Proizvoac A imao je
implementiran HACCP sustav, za razliku od proizvoaca B
koji je sustav tek uvodio. Prilikom nadzora i tijekom uskladištenja
prigovoreno je kakvoci i zdravstvenoj ispravnosti
u 3,7% svih pretraženih uzoraka, proizvoda proizvoaca
B. Razlozi su bili odstupanje u kakvoci proizvoda (povecana
kolicina vode i masti), izdvajanje masti iz sadržaja
proizvoda, pojava šupljina u sadržaju, te korozija na
poklopcu, šavovima i plaštu limenke. U proizvodima proizvo
aca B utvrena je i povecana kolicina dodanih polifosfata
što utjece na zdravstvenu ispravnost proizvoda.
Na istovjetne proizvode proizvoaca A nije bilo primjedbi
prilikom nabave i uskladištenja. Svi su pretraženi uzorci
oba proizvoaca bili mikrobiološki ispravni. Prema rezultatima
na teške metale u konzervama od usitnjenog mesa
oba proizvoaca su utvreni cink, kositar, olovo i arsen.

Ključne riječi
mesne konzerve; kakvoca; zdravstvena ispravnost

Hrčak ID: 51838

URI
https://hrcak.srce.hr/51838

[engleski]

Posjeta: 1.698 *