hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU

Krunoslav Bojanić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Filipović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Nevijo Zdolec ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (278 KB) str. 45-50 preuzimanja: 887* citiraj
APA 6th Edition
Bojanić, K., Kozačinski, L., Filipović, I., Zdolec, N. i Njari, B. (2009). KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 45-50. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/51839
MLA 8th Edition
Bojanić, Krunoslav, et al. "KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 1, 2009, str. 45-50. https://hrcak.srce.hr/51839. Citirano 27.01.2020.
Chicago 17th Edition
Bojanić, Krunoslav, Lidija Kozačinski, Ivana Filipović, Nevijo Zdolec i Bela Njari. "KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 1 (2009): 45-50. https://hrcak.srce.hr/51839
Harvard
Bojanić, K., et al. (2009). 'KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), str. 45-50. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/51839 (Datum pristupa: 27.01.2020.)
Vancouver
Bojanić K, Kozačinski L, Filipović I, Zdolec N, Njari B. KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 27.01.2020.];XI(1):45-50. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51839
IEEE
K. Bojanić, L. Kozačinski, I. Filipović, N. Zdolec i B. Njari, "KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 1, str. 45-50, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51839. [Citirano: 27.01.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (159 KB) str. 74-80 preuzimanja: 1.110* citiraj
APA 6th Edition
Bojanić, K., Kozačinski, L., Filipović, I., Zdolec, N. i Njari, B. (2009). KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 74-80. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/51839
MLA 8th Edition
Bojanić, Krunoslav, et al. "KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 1, 2009, str. 74-80. https://hrcak.srce.hr/51839. Citirano 27.01.2020.
Chicago 17th Edition
Bojanić, Krunoslav, Lidija Kozačinski, Ivana Filipović, Nevijo Zdolec i Bela Njari. "KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 1 (2009): 74-80. https://hrcak.srce.hr/51839
Harvard
Bojanić, K., et al. (2009). 'KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), str. 74-80. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/51839 (Datum pristupa: 27.01.2020.)
Vancouver
Bojanić K, Kozačinski L, Filipović I, Zdolec N, Njari B. KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 27.01.2020.];XI(1):74-80. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51839
IEEE
K. Bojanić, L. Kozačinski, I. Filipović, N. Zdolec i B. Njari, "KVALITETA MESA LUBINA TIJEKOM POHRANE NA LEDU", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 1, str. 74-80, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51839. [Citirano: 27.01.2020.]

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti održivost mesa lubina
tijekom njegove pohrane na ledu u trajanju od 12 dana
pracenjem senzornih, fizikalno-kemijskih i mikrobioloških
parametara kakvoce i higijenske ispravnosti. U tu je svrhu
pretraženo 30 lubina 2., 4., 6., 9. i 12. dana pohrane
na ledu na 3º C. Senzorna ocjena kvalitete ocijenjena je
Quality Index Method testom (QIM) izra!enom za lubina,
Dicentrarchus labrax (Icelandic Fisheries Laboratories) i
Market testom. Uzorci ribe su pretraženi na ukupni broj
aerobnih mezofilnih bakterija, psihrotrofnih bakterija i
Pseudomonas spp. Tako!er su mjerene vrijednosti pH
i kolicina amonijaka. Kolicina amonijaka povecavala
se tijekom pohrane ribe i tako pratila promjenu njezinih
senzornih svojstava, te su uzorci ribe na kraju našeg
istraživanja s 16,1 mg% amonijaka, ocijenjeni kao riba
ugrožena od kvarenja. Usporedo s porastom odstupanja
od svojstvenoga izgleda i mirisa svježega lubina rastao je
i broj psihrotrofnih bakterija i Pseudomonas spp.

Ključne riječi
Meso lubina; kvaliteta; održivost

Hrčak ID: 51839

URI
https://hrcak.srce.hr/51839

[engleski]

Posjeta: 2.304 *