hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja

T. Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
A. Pozderović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Anita Pichler ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Katica Volmut ; IPK TVORNICA ULJA ČEPIN d.o.o., Čepin, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (133 KB) str. 18-25 preuzimanja: 1.084* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A. i Volmut, K. (2010). Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja. Croatian journal of food science and technology, 2. (1.), 18-25. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/59550
MLA 8th Edition
Moslavac, T., et al. "Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja." Croatian journal of food science and technology, vol. 2., br. 1., 2010, str. 18-25. https://hrcak.srce.hr/59550. Citirano 16.09.2019.
Chicago 17th Edition
Moslavac, T., A. Pozderović, Anita Pichler i Katica Volmut. "Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja." Croatian journal of food science and technology 2., br. 1. (2010): 18-25. https://hrcak.srce.hr/59550
Harvard
Moslavac, T., et al. (2010). 'Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja', Croatian journal of food science and technology, 2.(1.), str. 18-25. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/59550 (Datum pristupa: 16.09.2019.)
Vancouver
Moslavac T, Pozderović A, Pichler A, Volmut K. Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2010 [pristupljeno 16.09.2019.];2.(1.):18-25. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/59550
IEEE
T. Moslavac, A. Pozderović, A. Pichler i K. Volmut, "Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja", Croatian journal of food science and technology, vol.2., br. 1., str. 18-25, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/59550. [Citirano: 16.09.2019.]

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0,01 %) i prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy´Less®CS (0,1 %) i StabilEnhance®OSR (0,1 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Istraživana je smjesa suncokretovog ulja (50 %) i ostalih vrsta biljnih ulja (50 %): sojino ulje, ulje kukuruzne klice, repičino ulje i ulje koštica grožđa. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, sa i bez dodanog sintetskog i prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Rezultat oksidacije ulja izražen je sa indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni faktor (PF). Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Prirodni antioksidans ekstrakt ružmarina Oxy´Less®CS efikasnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u odnosu na StabilEnhance®OSR i propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da visoku antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period i zaštitni faktor, ima ekstrakt ružmarina Oxy´Less®CS u svim smjesama ulja. Sintetski antioksidans propil galat efikasnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese ulja u odnosu na StabilEnhance®OSR.

Ključne riječi
biljna ulja; oksidacijska stabilnost; propil galat; ekstrakt ružmarina

Hrčak ID: 59550

URI
https://hrcak.srce.hr/59550

[engleski]

Posjeta: 1.548 *