hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Čimbenici koji utječu na sadržaj kolesterola u mlijeku krava hranjenih konzerviranim krmivima TMR sustavom tijekom godine

Nina Strzałkowska ; Institute of Genetics and Animal Breeding Polish Academy of Sciences, Jastrzębiec, 05-552 Wólka Kosowska, Poland
Artur Jóźwik
Emilia Bagnicka
Józef Krzyżewski
Ross G. Cooper
Jarosław Olav Horbańczuk

Puni tekst: engleski, pdf (381 KB) str. 273-279 preuzimanja: 1.251* citiraj
APA 6th Edition
Strzałkowska, N., Jóźwik, A., Bagnicka, E., Krzyżewski, J., G. Cooper, R. i Horbańczuk, J.O. (2010). Factors affecting the cholesterol content of milk of cows fed conserved feeds in a TMR system throughout the year. Mljekarstvo, 60 (4), 273-279. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62554
MLA 8th Edition
Strzałkowska, Nina, et al. "Factors affecting the cholesterol content of milk of cows fed conserved feeds in a TMR system throughout the year." Mljekarstvo, vol. 60, br. 4, 2010, str. 273-279. https://hrcak.srce.hr/62554. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Strzałkowska, Nina, Artur Jóźwik, Emilia Bagnicka, Józef Krzyżewski, Ross G. Cooper i Jarosław Olav Horbańczuk. "Factors affecting the cholesterol content of milk of cows fed conserved feeds in a TMR system throughout the year." Mljekarstvo 60, br. 4 (2010): 273-279. https://hrcak.srce.hr/62554
Harvard
Strzałkowska, N., et al. (2010). 'Factors affecting the cholesterol content of milk of cows fed conserved feeds in a TMR system throughout the year', Mljekarstvo, 60(4), str. 273-279. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62554 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Strzałkowska N, Jóźwik A, Bagnicka E, Krzyżewski J, G. Cooper R, Horbańczuk JO. Factors affecting the cholesterol content of milk of cows fed conserved feeds in a TMR system throughout the year. Mljekarstvo [Internet]. 2010 [pristupljeno 22.02.2020.];60(4):273-279. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62554
IEEE
N. Strzałkowska, A. Jóźwik, E. Bagnicka, J. Krzyżewski, R. G. Cooper i J.O. Horbańczuk, "Factors affecting the cholesterol content of milk of cows fed conserved feeds in a TMR system throughout the year", Mljekarstvo, vol.60, br. 4, str. 273-279, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62554. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati promjene udjela kolesterola u visokomliječnih krava hranjenih obrokom sastavljenim od konzerviranih krmiva tijekom cijele godine. Istraživanja su provedena na 124 holstein-frizijske krave, odabrane iz stada koje proizvode 8457 kg mlijeka s 4,58 % mliječne masti i 3,56 % proteina, respektivno. Krave su držane u otvorenom tipu staja i hranjene ad libitum s potpuno izmiješanim obrokom (TMR, total mixed ration) tijekom cijele godine. Obrok se sastojao od kukuruzne
i travne silaže (50:50, na bazi suhe tvari) i koncentrata s mineralno-vitaminskim dodacima. Uzorci mlijeka prikupljani su pojedinačno od svake krave u mjesečnim intervalima tijekom cijele godine. Sadržaj kolesterola u mlijeku (mg/dL) i mliječnoj masti (mg/g) u vezi je sa stadijem laktacije, godišnjim dobom, brojem somatskih stanica i udjelom masti, ali nije bio pod utjecajem redoslijeda laktacije. Sadržaj kolesterola u dnevnoj količini mlijeka (mg/kravi/dan) ovisi također o redoslijedu laktacije. Unatoč hranidbi krava uniformnom prehranom tijekom cijele godine TMR sustavom, sadržaj kolesterola u mlijeku mijenjao se pod utjecajem sezone.

Ključne riječi
kolesterol; mlijeko; TMR sustav; konzervirana hrana; krava

Hrčak ID: 62554

URI
https://hrcak.srce.hr/62554

[engleski]

Posjeta: 1.655 *