hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Optimiranje sinteze etil butanoata pomoću metode odzivnih površina

Vitor Cardoso Aragão ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, 96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Maria Rita Alaniz Porto ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, 96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Carlos André Veiga Burkert ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, 96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Susana Juliano Kalil ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, 96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Janaína Fernandes de Medeiros Burkert ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, 96201-900, Rio Grande, RS, Brazil

Puni tekst: engleski, pdf (1 MB) str. 103-110 preuzimanja: 1.194* citiraj
APA 6th Edition
Cardoso Aragão, V., Alaniz Porto, M.R., Veiga Burkert, C.A., Kalil, S.J. i Fernandes de Medeiros Burkert, J. (2011). Response Surface Methodology Approach for the Synthesis of Ethyl Butyrate. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 103-110. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65627
MLA 8th Edition
Cardoso Aragão, Vitor, et al. "Response Surface Methodology Approach for the Synthesis of Ethyl Butyrate." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 103-110. https://hrcak.srce.hr/65627. Citirano 23.10.2021.
Chicago 17th Edition
Cardoso Aragão, Vitor, Maria Rita Alaniz Porto, Carlos André Veiga Burkert, Susana Juliano Kalil i Janaína Fernandes de Medeiros Burkert. "Response Surface Methodology Approach for the Synthesis of Ethyl Butyrate." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 103-110. https://hrcak.srce.hr/65627
Harvard
Cardoso Aragão, V., et al. (2011). 'Response Surface Methodology Approach for the Synthesis of Ethyl Butyrate', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 103-110. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65627 (Datum pristupa: 23.10.2021.)
Vancouver
Cardoso Aragão V, Alaniz Porto MR, Veiga Burkert CA, Kalil SJ, Fernandes de Medeiros Burkert J. Response Surface Methodology Approach for the Synthesis of Ethyl Butyrate. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 23.10.2021.];49(1):103-110. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65627
IEEE
V. Cardoso Aragão, M.R. Alaniz Porto, C.A. Veiga Burkert, S.J. Kalil i J. Fernandes de Medeiros Burkert, "Response Surface Methodology Approach for the Synthesis of Ethyl Butyrate", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 103-110, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65627. [Citirano: 23.10.2021.]

Sažetak
Metodom odzivnih površina utvrđeni su optimalni uvjeti esterifikacije etanola s maslačnom kiselinom pomoću imobilizirane lipaze. Primjenom 24-1 faktorijalnoga dizajna ispitani su razni parametri koji utječu na esterifikaciju, poput koncentracije maslačne kiseline, koncentracije enzima, temperature i molarnog omjera etanola i maslačne kiseline. Na temelju prvih rezultata faktorijalnoga dizajna izdvojene su sve bitne varijable procesa, koje su zatim upotrijebljene u 24 centralno složenom rotacijskom dizajnu. Optimalni uvjeti za enzimsku reakciju bili su: koncentracija maslačne kiseline od 90 mM, koncentracija enzima od 7,7 g/L, molarni omjer etanola i maslačne kiseline od 1:1, te temperatura reakcije od 45 ºC. Pri tim je uvjetima tijekom 3 h esterificirano 87 % maslačne kiseline.

Ključne riječi
etil butanoat; imobilizirana lipaza; optimiranje uvjeta esterifikacije; enzimska sinteza

Hrčak ID: 65627

URI
https://hrcak.srce.hr/65627

[engleski]

Posjeta: 1.547 *