Naslovna stranica tekućeg broja

O časopisu

Knjižničar/ka je recenzirani znanstveni i stručni e-časopis Knjižničarskog društva Rijeka otvoren za suradnju znanstvenicima i stručnjacima iz informacijskih znanosti iz područja knjižničarstva i knjižnične i informacijske znanosti. Cilj je objavljivanja časopisa pridonijeti razvoju knjižničarstva u teoriji i na praktičnoj razini te ukazati na inovacije i aktualna događanja popularizacijom rada knjižničara svih vrsta knjižnica. U tom smislu objavljuje radove koji su po svom sadržaju važni za znanstvenu i stručnu javnost koju zanima to područje i pregled aktualnih zbivanja povezanih s aktivnošću i djelatnošću knjižničara lokalne zajednice i članova HKD-a PGŽ-a.

Objavljuje se uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije iz programa za zadovoljenje javnih potreba u području kulture.

 

 

 

 

 

Objave

18. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica

2023-03-20

Dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica jedna je od najvažnijih stručno-znanstvenih konferencija Hrvatskog knjižničarskog društva, Sekcije za visokoškolske i specijalne knjižnice u suorganizaciji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Sveučilišnom knjižnicom Rijeka i Knjižničarskim društvom Rijeka koja se održava na nacionalnoj razini svake dvije godine.

Ovogodišnji 18. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica održat će se od 31. svibnja do 3. lipnja 2023. godine u Lovranu (Hotel Excelsior) u osobito svečanom ozračju, obilježavanjem 25 godina utemeljenja skupa. Stoga je središnja tema skupa 18. dana: Inkluzivnost: Put prema „otvorenim“ knjižnicama.

Podteme skupa su:
- Kulturna i znanstvena baština u digitalnom okružju
- Suvremeni oblici pismenosti 21. stoljeća
- Otvorena znanost
- Kulturna i kreativna industrija: odnos knjižnica i kreativnih industrija
- Inovacije su prilika za knjižnice – knjižnice su prilika za inovacije

Želja je organizatora konferencije ukazati na najnovija teorijska i stručna postignuća u knjižničarskoj zajednici, proizašla iz promjena u društvu pod utjecajem stalnog i brzog razvoja IK tehnologije, promjena u načinu znanstvene komunikacije, otvorene znanosti, složenosti krajolika znanstvenog nakladništva, izazova digitalnog okružja, važnosti razvijanja dodatnih znanja i informacijskih vještina i suvremenih oblika pismenosti 21. stoljeća te odnosa knjižnica i kulturne i kreativne industrije.

Konferencija je namijenjena knjižničarima i informacijskim stručnjacima iz svih vrsta knjižnica te znanstvenoj i stručnoj domaćoj i međunarodnoj zajednici.

Više informacija o konferenciji možete pronaći na mrežnim stranicama skupa: https://svk.hkdrustvo.hr/  i Hrvatskoga knjižničarskoga društva https://hkdrustvo.hr  

Čitaj više o 18. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica

Trenutni broj

Svezak 13 Br. 1 (2022): Knjižničar/ka: časopis Knjižničarskog društva Rijeka
Pregledaj sve brojeve