Medijska pismenost u školskim knjižnicama

Autor(i)

  • Nensi Čargonja Košuta OŠ „Srdoči“, Rijeka
  • Ksenija Sobotinčić Štropin OŠ Pećine, Rijeka i OŠ „Klana“, Klana

Ključne riječi:

medijska pismenost; digitalne kompetencije; dezinformacije; sigurnost na internetu; školske knjižnice; knjižnica OŠ „Srdoči“; knjižnica OŠ Pećine; knjižnica OŠ „Klana“

Sažetak

Medijska pismenost važan je segment suvremenog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama te čimbenik koji stvara osnovu za uspješan odgojno-obrazovni proces. Razumijevanje važnosti medijskog opismenjavanja nužno je kako bi se pratio proces globalizacije, razvoj suvremenih tehnologija te smjernice Vijeća Europske unije o medijskoj pismenosti koja omogućuje učenicima da sudjeluju u odgojno-obrazovnim, građanskim i kulturnim aspektima društva kako bi imali aktivnu ulogu u demokratskom procesu. U publikaciji „Čitajmo između redaka“ autori ističu kako „...potreba za medijskim odgojem i obrazovanjem proizlazi iz komunikacijskih prava i prava na informaciju koji proizlaze iz ljudskih prava zaštićenih međunarodnim dokumentima.“ (Letinić et al., 2016).

           Uz navedeno jedna je od ključnih kompetencija u digitalnome svijetu koji se stalno razvija i mijenja. Stoga je važno podučiti učenike vještinama medijske pismenosti jer je to najbolji način zaštite od dezinformacija, propagande, potencijalno štetnih utjecaja medijskih sadržaja, kao i zaštite privatnosti i podataka u digitalnom svijetu.

U radu će biti predstavljen niz praktičnih primjera koje autorice u svojoj višegodišnjoj odgojno-obrazovnoj praksi provode sa svojim učenicima u povodu važnih datuma iz ove domene, a osnovni je cilj potaknuti i inspirirati kolege na slične aktivnosti u njihovu svakodnevnom (knjižničarskom) radu.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-06-12

Kako citirati

Čargonja Košuta, N. ., & Sobotinčić Štropin, K. . (2024). Medijska pismenost u školskim knjižnicama. Knjižničar/Knjižničarka: E-časopis Knjižničarskog društva Rijeka, 14(1), 20–36. Preuzeto od https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/knjiznicar-ka/article/view/31561