hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske

bojnik mr. Nino Pinter ; Služba za prijem i potporu Uprave za materijalne resurse, Ministarstvo obrane RH, Sarajevska 7, 10000 Zagreb
Željka Cvrtila-Fleck ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnosthrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnosthrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnosthrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Rozelindra Čoz Rakovac ; Laboratorij za ihtiopatologiju-biološke materijale, Zavod za kemiju materijala, Institut Rudjer Bošković, Bijenička cesta 54, 10000 Zagreb
Natalija Topić Popović ; Laboratorij za ihtiopatologiju-biološke materijale, Zavod za kemiju materijala, Institut Rudjer Bošković, Bijenička cesta 54, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (219 KB) str. 58-65 preuzimanja: 272* citiraj
APA 6th Edition
Pinter, b.m.N., Cvrtila-Fleck, Ž., Kozačinski, L., Njari, B., Čoz Rakovac, R. i Topić Popović, N. (2013). Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 58-65. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100151
MLA 8th Edition
Pinter, bojnik mr. Nino, et al. "Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 58-65. https://hrcak.srce.hr/100151. Citirano 06.05.2021.
Chicago 17th Edition
Pinter, bojnik mr. Nino, Željka Cvrtila-Fleck, Lidija Kozačinski, Bela Njari, Rozelindra Čoz Rakovac i Natalija Topić Popović. "Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 58-65. https://hrcak.srce.hr/100151
Harvard
Pinter, b.m.N., et al. (2013). 'Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 58-65. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100151 (Datum pristupa: 06.05.2021.)
Vancouver
Pinter bmN, Cvrtila-Fleck Ž, Kozačinski L, Njari B, Čoz Rakovac R, Topić Popović N. Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 06.05.2021.];XV(1):58-65. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100151
IEEE
b.m.N. Pinter, Ž. Cvrtila-Fleck, L. Kozačinski, B. Njari, R. Čoz Rakovac i N. Topić Popović, "Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 58-65, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100151. [Citirano: 06.05.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (219 KB) str. 64-64 preuzimanja: 281* citiraj
APA 6th Edition
Pinter, b.m.N., Cvrtila-Fleck, Ž., Kozačinski, L., Njari, B., Čoz Rakovac, R. i Topić Popović, N. (2013). Risk assessment of heavy metal residue intake through sardine cans (SardinapilchardusWalbaum, 1792) used for the needs of Armed Forces of the Republic of Croatia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 64-64. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100151
MLA 8th Edition
Pinter, bojnik mr. Nino, et al. "Risk assessment of heavy metal residue intake through sardine cans (SardinapilchardusWalbaum, 1792) used for the needs of Armed Forces of the Republic of Croatia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 64-64. https://hrcak.srce.hr/100151. Citirano 06.05.2021.
Chicago 17th Edition
Pinter, bojnik mr. Nino, Željka Cvrtila-Fleck, Lidija Kozačinski, Bela Njari, Rozelindra Čoz Rakovac i Natalija Topić Popović. "Risk assessment of heavy metal residue intake through sardine cans (SardinapilchardusWalbaum, 1792) used for the needs of Armed Forces of the Republic of Croatia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 64-64. https://hrcak.srce.hr/100151
Harvard
Pinter, b.m.N., et al. (2013). 'Risk assessment of heavy metal residue intake through sardine cans (SardinapilchardusWalbaum, 1792) used for the needs of Armed Forces of the Republic of Croatia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 64-64. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100151 (Datum pristupa: 06.05.2021.)
Vancouver
Pinter bmN, Cvrtila-Fleck Ž, Kozačinski L, Njari B, Čoz Rakovac R, Topić Popović N. Risk assessment of heavy metal residue intake through sardine cans (SardinapilchardusWalbaum, 1792) used for the needs of Armed Forces of the Republic of Croatia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 06.05.2021.];XV(1):64-64. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100151
IEEE
b.m.N. Pinter, Ž. Cvrtila-Fleck, L. Kozačinski, B. Njari, R. Čoz Rakovac i N. Topić Popović, "Risk assessment of heavy metal residue intake through sardine cans (SardinapilchardusWalbaum, 1792) used for the needs of Armed Forces of the Republic of Croatia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 64-64, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100151. [Citirano: 06.05.2021.]
Puni tekst: njemački, pdf (219 KB) str. 64-64 preuzimanja: 239* citiraj
APA 6th Edition
Pinter, b.m.N., Cvrtila-Fleck, Ž., Kozačinski, L., Njari, B., Čoz Rakovac, R. i Topić Popović, N. (2013). Risikoeinschätzung über Eintragung der Reste von schweren Metallen durch die Nahrung aus Sardinenbüchsen (Sardina pilchardus Walbaum, 1792), die für den Bedarf der Streitkräfte der Republik Kroatien genutzt werden. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 64-64. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100151
MLA 8th Edition
Pinter, bojnik mr. Nino, et al. "Risikoeinschätzung über Eintragung der Reste von schweren Metallen durch die Nahrung aus Sardinenbüchsen (Sardina pilchardus Walbaum, 1792), die für den Bedarf der Streitkräfte der Republik Kroatien genutzt werden." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 64-64. https://hrcak.srce.hr/100151. Citirano 06.05.2021.
Chicago 17th Edition
Pinter, bojnik mr. Nino, Željka Cvrtila-Fleck, Lidija Kozačinski, Bela Njari, Rozelindra Čoz Rakovac i Natalija Topić Popović. "Risikoeinschätzung über Eintragung der Reste von schweren Metallen durch die Nahrung aus Sardinenbüchsen (Sardina pilchardus Walbaum, 1792), die für den Bedarf der Streitkräfte der Republik Kroatien genutzt werden." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 64-64. https://hrcak.srce.hr/100151
Harvard
Pinter, b.m.N., et al. (2013). 'Risikoeinschätzung über Eintragung der Reste von schweren Metallen durch die Nahrung aus Sardinenbüchsen (Sardina pilchardus Walbaum, 1792), die für den Bedarf der Streitkräfte der Republik Kroatien genutzt werden', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 64-64. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100151 (Datum pristupa: 06.05.2021.)
Vancouver
Pinter bmN, Cvrtila-Fleck Ž, Kozačinski L, Njari B, Čoz Rakovac R, Topić Popović N. Risikoeinschätzung über Eintragung der Reste von schweren Metallen durch die Nahrung aus Sardinenbüchsen (Sardina pilchardus Walbaum, 1792), die für den Bedarf der Streitkräfte der Republik Kroatien genutzt werden. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 06.05.2021.];XV(1):64-64. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100151
IEEE
b.m.N. Pinter, Ž. Cvrtila-Fleck, L. Kozačinski, B. Njari, R. Čoz Rakovac i N. Topić Popović, "Risikoeinschätzung über Eintragung der Reste von schweren Metallen durch die Nahrung aus Sardinenbüchsen (Sardina pilchardus Walbaum, 1792), die für den Bedarf der Streitkräfte der Republik Kroatien genutzt werden", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 64-64, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100151. [Citirano: 06.05.2021.]
Puni tekst: talijanski, pdf (219 KB) str. 65-65 preuzimanja: 526* citiraj
APA 6th Edition
Pinter, b.m.N., Cvrtila-Fleck, Ž., Kozačinski, L., Njari, B., Čoz Rakovac, R. i Topić Popović, N. (2013). Valutazione del rischio in ambito dell’alimentazione delle Forze armate della Repubblica di Croazia con le sardine in scatola (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) che possibilmente contengono i metalli pesanti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 65-65. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100151
MLA 8th Edition
Pinter, bojnik mr. Nino, et al. "Valutazione del rischio in ambito dell’alimentazione delle Forze armate della Repubblica di Croazia con le sardine in scatola (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) che possibilmente contengono i metalli pesanti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 65-65. https://hrcak.srce.hr/100151. Citirano 06.05.2021.
Chicago 17th Edition
Pinter, bojnik mr. Nino, Željka Cvrtila-Fleck, Lidija Kozačinski, Bela Njari, Rozelindra Čoz Rakovac i Natalija Topić Popović. "Valutazione del rischio in ambito dell’alimentazione delle Forze armate della Repubblica di Croazia con le sardine in scatola (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) che possibilmente contengono i metalli pesanti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 65-65. https://hrcak.srce.hr/100151
Harvard
Pinter, b.m.N., et al. (2013). 'Valutazione del rischio in ambito dell’alimentazione delle Forze armate della Repubblica di Croazia con le sardine in scatola (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) che possibilmente contengono i metalli pesanti', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 65-65. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100151 (Datum pristupa: 06.05.2021.)
Vancouver
Pinter bmN, Cvrtila-Fleck Ž, Kozačinski L, Njari B, Čoz Rakovac R, Topić Popović N. Valutazione del rischio in ambito dell’alimentazione delle Forze armate della Repubblica di Croazia con le sardine in scatola (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) che possibilmente contengono i metalli pesanti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 06.05.2021.];XV(1):65-65. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100151
IEEE
b.m.N. Pinter, Ž. Cvrtila-Fleck, L. Kozačinski, B. Njari, R. Čoz Rakovac i N. Topić Popović, "Valutazione del rischio in ambito dell’alimentazione delle Forze armate della Repubblica di Croazia con le sardine in scatola (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) che possibilmente contengono i metalli pesanti", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 65-65, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100151. [Citirano: 06.05.2021.]

Sažetak
Sažetak
U nadzorima kvalitete konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se
obavljao na mjestu proizvodnje pretraženo je ukupno 27 uzoraka (n = 27) radi analize na prisutnost teških metala. Prosječna koncentracija
olova iznosila je 0,077±0,0816mg/kg, kadmija 0,0194± 0,014 mg/kg. Količina žive (x) iznosila je 0,067± 0,0369 mg/kg, arsena
0,775± 1,006 mg/kg (n=27). Također u uzorcima konzervi (n=12), utvrđeno je prosječno 11,054±9,051 mg/kg cinka. Količina bakra je
bila 1,897±0,826 mg/kg (n=11), dok je utvrđena prosječna koncentracija željeza iznosila 12,73±6,5 mg/kg. Od 27 uzoraka utvrđena je
korelacija između količine olova i kadmija (r = 0,75388, p<0,01) te između olova i arsena (r = -0,3985, p<0,05). U 11 uzoraka postojala
je korelacija između količine olova i arsena (r = -0,7503, p<0,01) te arsena i željeza (r = -0,8542, p<0,01). Utvrđena je korelacija između
količine olova i željeza (r= 0,72634, p<0,05) te kadmija i cinka (r = 0,62848, p<0,05). Procjenjeni tjedni unos (EWI) u konzervama
sardina za olovo u konzervama sardina kretao se od 0,0089 μg/kg do 0,046 μg/kg, a „razina dosegnutosti“ od PTWI za dobnu skupinu
„odrasli 25-54 godine“ iznosio je 0,0336%. Kvocjent ciljane opasnosti (THQ) kretao se od 0,00031 do 0,00158, a ciljani karcinogeni rizik
(TR) kretao se od 0,0104 x 10-9 do 0,0535 x 10-9. EWI za kadmij kretao se od 0,0037 μg/kg do 0,019 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI
bila je 0,05%. THQ kretao se od 0,00051 do 0,0026. EWI za živu kretao se od 0,014 μg/kg do 0,070 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI
iznosila je 0,26%. THQ bio je od 0,00622 do 0,03196. EWI za arsen kretao se od 0,069 μg/kg do 0,357 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI
iznosila je 0,427%. THQ kretao se od 0,03187 do 0,16393, a TR za anorganski arsen kretao se od 0,0143 x 10-6 do 0,0737 x 10-6. EWI za
cink iznosio je od 2,02 μg/kg do 10,4 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI bila je 0,36%. EWI za bakar je iznosio od 0,4 μg/kg do 2,07 μg/
kg, a razina dosegnutosti PTWI bila je 0,076%. EWI za željezo iznosio je od 2,78 μg/kg do 14,3 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI bila
je 0,325%. Rezultati ispitivanja upućuju na zdravstveno ispravne konzerve sardina, u skladu s propisima Republike Hrvatske. Procjena
kancerogenog rizika konzumacije konzervi sardina ukazuje da ne postoji zdravstveni rizik prema preporukama FAO/WHO.

Ključne riječi
kvaliteta; riblje konzerve; Oružane snage Republike Hrvatske (OSRH)

Hrčak ID: 100151

URI
https://hrcak.srce.hr/100151

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 1.943 *