Ostalo
Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske
bojnik mr. Nino Pinter
; Služba za prijem i potporu Uprave za materijalne resurse, Ministarstvo obrane RH, Sarajevska 7, 10000 Zagreb
Željka Cvrtila-Fleck
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnosthrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Lidija Kozačinski
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnosthrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnosthrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Rozelindra Čoz Rakovac
; Laboratorij za ihtiopatologiju-biološke materijale, Zavod za kemiju materijala, Institut Rudjer Bošković, Bijenička cesta 54, 10000 Zagreb
Natalija Topić Popović
; Laboratorij za ihtiopatologiju-biološke materijale, Zavod za kemiju materijala, Institut Rudjer Bošković, Bijenička cesta 54, 10000 Zagreb
Sažetak
Sažetak
U nadzorima kvalitete konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se
obavljao na mjestu proizvodnje pretraženo je ukupno 27 uzoraka (n = 27) radi analize na prisutnost teških metala. Prosječna koncentracija
olova iznosila je 0,077±0,0816mg/kg, kadmija 0,0194± 0,014 mg/kg. Količina žive (x) iznosila je 0,067± 0,0369 mg/kg, arsena
0,775± 1,006 mg/kg (n=27). Također u uzorcima konzervi (n=12), utvrđeno je prosječno 11,054±9,051 mg/kg cinka. Količina bakra je
bila 1,897±0,826 mg/kg (n=11), dok je utvrđena prosječna koncentracija željeza iznosila 12,73±6,5 mg/kg. Od 27 uzoraka utvrđena je
korelacija između količine olova i kadmija (r = 0,75388, p<0,01) te između olova i arsena (r = -0,3985, p<0,05). U 11 uzoraka postojala
je korelacija između količine olova i arsena (r = -0,7503, p<0,01) te arsena i željeza (r = -0,8542, p<0,01). Utvrđena je korelacija između
količine olova i željeza (r= 0,72634, p<0,05) te kadmija i cinka (r = 0,62848, p<0,05). Procjenjeni tjedni unos (EWI) u konzervama
sardina za olovo u konzervama sardina kretao se od 0,0089 μg/kg do 0,046 μg/kg, a „razina dosegnutosti“ od PTWI za dobnu skupinu
„odrasli 25-54 godine“ iznosio je 0,0336%. Kvocjent ciljane opasnosti (THQ) kretao se od 0,00031 do 0,00158, a ciljani karcinogeni rizik
(TR) kretao se od 0,0104 x 10-9 do 0,0535 x 10-9. EWI za kadmij kretao se od 0,0037 μg/kg do 0,019 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI
bila je 0,05%. THQ kretao se od 0,00051 do 0,0026. EWI za živu kretao se od 0,014 μg/kg do 0,070 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI
iznosila je 0,26%. THQ bio je od 0,00622 do 0,03196. EWI za arsen kretao se od 0,069 μg/kg do 0,357 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI
iznosila je 0,427%. THQ kretao se od 0,03187 do 0,16393, a TR za anorganski arsen kretao se od 0,0143 x 10-6 do 0,0737 x 10-6. EWI za
cink iznosio je od 2,02 μg/kg do 10,4 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI bila je 0,36%. EWI za bakar je iznosio od 0,4 μg/kg do 2,07 μg/
kg, a razina dosegnutosti PTWI bila je 0,076%. EWI za željezo iznosio je od 2,78 μg/kg do 14,3 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI bila
je 0,325%. Rezultati ispitivanja upućuju na zdravstveno ispravne konzerve sardina, u skladu s propisima Republike Hrvatske. Procjena
kancerogenog rizika konzumacije konzervi sardina ukazuje da ne postoji zdravstveni rizik prema preporukama FAO/WHO.
Ključne riječi
kvaliteta; riblje konzerve; Oružane snage Republike Hrvatske (OSRH)
Hrčak ID:
100151
URI
Datum izdavanja:
15.2.2013.
Posjeta: 4.727 *