Izvorni znanstveni članak
Obrada otpadnih voda bogatih mastima kontinuiranom enzimskom hidrolizom
Rodrigo Augusto Franco de Oliveira Zawadzki
; Department of Chemistry, Federal University of Paraná, Centro Politécnico, P.O. Box 19081, Curitiba 81531-980, Paraná, Brazil
Marcelo Real Prado
; Department of Chemistry and Biology, Federal Technological University of Paraná, Av. Sete de Setembro, 3165, Curitiba 80230-901, Paraná, Brazil
David Alexander Mitchell
; Department of Biochemistry and Molecular Biology, Federal University of Paraná, Centro Politécnico, P.O. Box 19046, Curitiba 81531-980, Paraná, Brazil
Nadia Krieger
; Department of Chemistry, Federal University of Paraná, Centro Politécnico, P.O. Box 19081, Curitiba 81531-980, Paraná, Brazil
Sažetak
Za obradu otpadnih voda bogatih mastima iz tvornice za preradu mesa i izradu kobasica u São José dos Pinhais, Paraná, Brazil korištena je lipolitička smjesa, proizvedena fermentacijom na čvrstoj podlozi od otpadaka šećerne trske i suncokretove pogače pomoću mikroorganizma Rhizopus microsporus CPQBA 312-07 DRM u bioreaktoru s nasutim slojem nosača. Ovim se načinom obrade pri hidrauličkom vremenu zadržavanja od 24 h smanjio udjel masti i ulja u otpadnim vodama čak i do 96 %, a povećao omjer petodnevne biokemijske potrošnje kisika i kemijske potrošnje kisika (BOD5/COD). Taj je omjer u uzorku netretiranih otpadnih voda bio samo 0,19, što je upućivalo na slabu biorazgradivost, no nakon obrade omjer je porastao na 0,55, što znači da se otpadne vode mogu pročistiti nakon tretmana pomoću aerobnih mikroorganizama ili aktivnog mulja. Mikrobiološkom je analizom potvrđeno da je R. microsporus bio aktivan u fermentiranoj smjesi čak i nakon 96 dana obrade u bioreaktoru. Rezultati pokazuju da se otpadne vode bogate mastima mogu uspješno pročistiti u protočnom bioreaktoru s nasutim slojem nosača koristeći smjesu fermentiranu s pomoću R. microsporus.
Ključne riječi
enzimska hidroliza; lipaze; Rhizopus microsporus; otpadne vode bogate mastima; bioreaktor s nasutim slojem nosača
Hrčak ID:
104843
URI
Datum izdavanja:
28.6.2013.
Posjeta: 1.668 *