Izvorni znanstveni članak
Kvalitativne osobine mlijeka porijeklom iz različitih uvjeta proizvodnje
Antun Petričević
; Poljoprivredno-prehrambeno-tehnološki institut, Osijek
Reza Škarica
Božo Sabljić
Gordana Kralik
Sažetak
Proizvodnja mlijeka za industrijsku preradu u mljekarama većih poljoprivrednih kombinata, iz vlastitih izvora, tj. isključivo od farmske proizvodnje, ni izdaleka ne podmiruje preradbene kapacitete. Zato su mnoge mljekare, pored otkupa mlijeka s užeg ili šireg područja od individualnih proizvođača, pristupile ozbiljnijoj i širokoj organizaciji tzv. kooperacije. Iako je u većini kombinata takva kooperacija vrlo dobro organizirana, kako po genetskom potencijalu i pasminskom sastavu muzara, tako i po ostalim činiocima koji imaju utjecaja na količinu i kvalitetu mlijeka, ipak postoje određene razlike između mlijeka porijeklom iz farmske i proizvodnje iz organizirane kooperacije.
Ključne riječi
Hrčak ID:
109468
URI
Datum izdavanja:
1.9.1976.
Posjeta: 1.438 *