Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KVALITATIVNE I ENERGETSKE PROMJENE PLODA LJEŠNJAKA U PROCESU KONVEKCIJSKOG SUŠENJA

Ana Matin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Hrvatska
Ivan Kuže ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 89 Kb

str. 11-19

preuzimanja: 617

citiraj


Sažetak

Zbog povećanog sadržaja vode neposredno nakon ubiranja, plod lješnjaka se mora termički doraditi do ravnotežne vlažnosti te je kao takav na tržištu dostupan tijekom cijele godine. Jedan od postupaka termičke dorade je konvekcijsko sušenje. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj temperature prije i nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativne (fizikano-kemijske) karakteristike ploda lješnjaka, kao i utvrditi iskoristivost ljuske lješnjaka kao energenta. U istraživanjima su korištene dvije sorte lješnjaka, Istarski duguljasti i Rimski okrugli. Plodovi lješnjaka konvekcijski su sušeni na temperaturi od 50°C pri brzini zraka od 1,0 m s-1. Na temelju dobivenih rezultata, određena je brzina otpuštanja vode iz ploda lješnjaka, kao i promjene u fizikalnim (dimenzije, sferičnost, gustoća i volumen), kemijskim (sadržaji vode, pepela, proteina, masti i ugljikohidrata) te energetskim (sadržaji vode, pepela, koksa, fiksiranog ugljika, dušika (N), ugljika (C), sumpora (S), vodika (H), kisika (O) te hlapive tvari, gorive tvari i gornja Hg i donja Hd ogrjevna vrijednost) svojstvima ploda lješnjaka. Utvrđeno je da se nakon termičke dorade ne gubi većina nutritivnih
vrijednosti jezgre te da ljuska lješnjaka ima dobra energetska svojstva.

Ključne riječi

lješnjak; konvekcijsko sušenje; energija

Hrčak ID:

109806

URI

https://hrcak.srce.hr/109806

Datum izdavanja:

14.10.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.578 *