Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog uzgoja

Danijel Karolyi ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Antonija Jakupec ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Krešimir Salajpal ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Ivan Jurić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Ante Radovčić, dr.vet.med.
Hrvoje Čatipović, dr.vet.med. ; Belje d.d., Industrijska zona 1, Mece, Darda
Tomislav Jakopović, dipl.ing.agr. ; Belje d.d., Industrijska zona 1, Mece, Darda
Miljenko Konjačić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 270 Kb

str. 376-380

preuzimanja: 559

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 277 Kb

str. 403-407

preuzimanja: 451

citiraj


Sažetak

U radu je istraživan utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog sustava proizvodnje goveđeg mesa u Republici Hrvatskoj. Tijekom tova životinje su držane u zajedničkim boksovima na cementnom rešetkastom podu (RP skupina, n=15) ili na punom podu uz steljenje slamom (PP skupina, n=15). Prosječna podna površina po biku iznosila je 4.7 m2 u RP i 6.0 m2 PP skupini. Hranidba je bila u obliku kompletno izmiješanog obroka sastavljenog iz silaže kukuruznog zrna i čitave stabljike, super-koncentrata i sijena (prosječni sastav po kg: 599 g of ST, 76 g of SP i 4.59 MJ of ME). Bikovi su zaklani pri sličnoj dobi (494±17 dana) i završnoj tjelesnoj masi (597,5±56,4 kg) te su utvrđena svojstva trupa (klaonička masa topla, klaonički randman %, EUROP klasifikacija trupova). Boja (CIE L*a*b*) i pH mesa izmjereni su na Longissimus thoracis mišiću 24 h post mortem u razini 8.-og rebra. Isti je mišić uzorkovan za kemijsku analizu sadržaja suhe tvari, proteina, pepela, ukupnog željeza te sadržaja intramuskularne masti. Podatci su obrađeni Studentovim t-testom. Generalno, u istraživanju nije utvrđen značajan utjecaj (P>0.05) vrste poda na bilo koje od analiziranih svojstava trupa ili kakvoće i sastava mesa, izuzev za pH24 i sadržaj pepela, čije su vrijednosti bile niže, odnosno više kod RP nego kod PP skupine: 5,61 prema 5,68 (P=0.0168), odnosno 10,53 prema 10,36 g/kg (P=0.0466).

Ključne riječi

tovna goveda; simentalska pasmina; vrsta poda; svojstva trupa; kakvoća mesa

Hrčak ID:

112127

URI

https://hrcak.srce.hr/112127

Datum izdavanja:

1.10.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 2.699 *