hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Hrvatski znanstveni i stručni časopisi iz područja biotehničkih znanosti u bibliografskim i citatnim bazama Web of Science i Scopus

Goranka Mitrović   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4905-2077 ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (404 KB) str. 123-129 preuzimanja: 1.484* citiraj
APA 6th Edition
Mitrović, G. (2013). Hrvatski znanstveni i stručni časopisi iz područja biotehničkih znanosti u bibliografskim i citatnim bazama Web of Science i Scopus. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (3-4), 123-129. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/115932
MLA 8th Edition
Mitrović, Goranka. "Hrvatski znanstveni i stručni časopisi iz područja biotehničkih znanosti u bibliografskim i citatnim bazama Web of Science i Scopus." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 8, br. 3-4, 2013, str. 123-129. https://hrcak.srce.hr/115932. Citirano 30.09.2020.
Chicago 17th Edition
Mitrović, Goranka. "Hrvatski znanstveni i stručni časopisi iz područja biotehničkih znanosti u bibliografskim i citatnim bazama Web of Science i Scopus." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 8, br. 3-4 (2013): 123-129. https://hrcak.srce.hr/115932
Harvard
Mitrović, G. (2013). 'Hrvatski znanstveni i stručni časopisi iz područja biotehničkih znanosti u bibliografskim i citatnim bazama Web of Science i Scopus', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8(3-4), str. 123-129. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/115932 (Datum pristupa: 30.09.2020.)
Vancouver
Mitrović G. Hrvatski znanstveni i stručni časopisi iz područja biotehničkih znanosti u bibliografskim i citatnim bazama Web of Science i Scopus. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2013 [pristupljeno 30.09.2020.];8(3-4):123-129. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/115932
IEEE
G. Mitrović, "Hrvatski znanstveni i stručni časopisi iz područja biotehničkih znanosti u bibliografskim i citatnim bazama Web of Science i Scopus", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.8, br. 3-4, str. 123-129, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/115932. [Citirano: 30.09.2020.]

Sažetak
Sekundarni izvori informacija nezaobilazni su u vrednovanju znanstvenog rada i pri napredovanju u viša znanstvena i znanstveno nastavna zvanja. Indeksiranost časopisa u citatnim bazama podataka od velike je važnosti za znanstvenike, a također i za uredništva časopisa koji svojom zastupljenošću u značajnim bazama podataka osiguravaju financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Cilj i svrha ovoga rada je prikazati zastupljenost hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa iz područja biotehničkih znanosti u citatnim bazama podataka Web of
Science i Scopus. Metodologija rada je istraživanje bibliometrijskih pokazatelja, odnosno usporedba podataka o broju časopisa u bazama podataka Web of Science i Scopus te njihova analiza prema znanstvenom području, zastupljenosti jezika pojedinih članaka časopisa, godini zastupljenosti, čimbeniku odjeka, h-indeksu pojedinih autora u najbolje rangiranim časopisima u bazi Journal Citation Reports te zastupljenosti stranih autora u pojedinim časopisima. Bibliometrijski rezultati pokazuju da su u tri citatna indeksa Web of Science zastupljena 62 hrvatska znanstvena i stručna časopisa, od kojih je 6 iz područja biotehničkih znanosti. U radovima domaćih časopisa biotehničkog područja zastupljenih u Science Citation Index Expanded prevladava engleski jezik. Najveći broj obrađenih jedinica pripada hrvatskim autorima, međutim, više od dvije trećine radova potpisuju strani autori. Prema podacima Jornal Citation Reports The Sciences Edition za 2011. godinu od biotehničkih časopisa Food Technology and Biotechnology
ima najveći čimbenik odjeka (1,195). U Scopusu je do početka 2013, zastupljeno 120 hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa iz svih
područja, dok su biotehničke znanosti predstavljene s 32 domaća časopisa. Od 116 hrvatskih časopisa obrađenih na portalu SCImago Journal & Country Rank za 2011. godinu Food Technology and Biotechnology najbolje je rangiran prema SJR indikatoru (0,492).

Ključne riječi
citatne baze podataka; biotehničke znanosti; Hrvatska; Scopus; Web of Science; znanstveni i stručni časopisi

Hrčak ID: 115932

URI
https://hrcak.srce.hr/115932

[engleski]

Posjeta: 2.061 *