Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Određivanje termostabilnosti mlijeka metodom čašica

Ivica F. Vujičić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
M. Vulić


Puni tekst: hrvatski pdf 771 Kb

str. 195-200

preuzimanja: 428

citiraj


Sažetak

Direktne i indirektne metode koje su se do sada primjenjivale za ispitivanje termostabilnosti svježeg mlijeka su tehnički složene i iziskuju dosta vremena i rada. Za rutinska ispitivanja autori su konstruirali čašice zapremine 8 ccm od valjanog aluminija. U čašicu se odmjeri 2 mL mlijeka, zatim, se ova hermetički zatvori poklopcem s navojem i zagrijava u termostatu na 150 °C. Vrijeme do časa grušanja (termostabilnost) ustanovljuje se povremenim promatranjem izgleda mijleka u čašici. Autori zaključuju da je mlijeko koje ima veću termostabilnost od 7 minuta, pogodno za UHT sterilizaciju.

Ključne riječi

mlijeko; određivanje termostabilnosti

Hrčak ID:

116342

URI

https://hrcak.srce.hr/116342

Datum izdavanja:

1.7.1983.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 881 *