Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanja promjena nutritivne vrijednosti kratkotrajno steriliziranog mlijeka različitog sadržaja mliječne masti u periodu skladištenja

Gordana Niketić ; PKB OOUR PKB "Standard" - Padinska Skela
Stevo Marinković
Nevena Bubnja
Duško Marković


Puni tekst: hrvatski pdf 1.056 Kb

str. 211-217

preuzimanja: 473

citiraj


Sažetak

Autori su ispitivali promjene sastava i nutritivne vrijednosti koje nastaju u kratkotrajno steriliziranom mlijeku s različitim sadržajem masti za vrijeme 60-dnevnog skladištenja. Istraživanjem su utvrdili izrazitije smanjenje sadržaja suhe tvari, te kalcija i fosfora, dok se je sadržaj ostalih sastojaka do konca promatranog perioda samo neznatno smanjio. Organoleptičkom i mikrobiološkom kontrolom utvrđena je ispravnost svih uzoraka nakon 60-dnevnog skladištenja.

Ključne riječi

kratkotrajno sterilizirano mlijeko; mliječna mast; promjena nutritivne vrijednosti; skladištenje

Hrčak ID:

116344

URI

https://hrcak.srce.hr/116344

Datum izdavanja:

1.7.1983.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.293 *