Izvorni znanstveni članak
Ispitivanja promjena nutritivne vrijednosti kratkotrajno steriliziranog mlijeka različitog sadržaja mliječne masti u periodu skladištenja
Gordana Niketić
; PKB OOUR PKB "Standard" - Padinska Skela
Stevo Marinković
Nevena Bubnja
Duško Marković
Sažetak
Autori su ispitivali promjene sastava i nutritivne vrijednosti koje nastaju u kratkotrajno steriliziranom mlijeku s različitim sadržajem masti za vrijeme 60-dnevnog skladištenja. Istraživanjem su utvrdili izrazitije smanjenje sadržaja suhe tvari, te kalcija i fosfora, dok se je sadržaj ostalih sastojaka do konca promatranog perioda samo neznatno smanjio. Organoleptičkom i mikrobiološkom kontrolom utvrđena je ispravnost svih uzoraka nakon 60-dnevnog skladištenja.
Ključne riječi
kratkotrajno sterilizirano mlijeko; mliječna mast; promjena nutritivne vrijednosti; skladištenje
Hrčak ID:
116344
URI
Datum izdavanja:
1.7.1983.
Posjeta: 1.293 *