Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj genetskih varijanti β-laktoglobulina, κ-kazeina i αs1-kazeina na količinu i kvalitetu mlijeka holstein, simentalske i smeđe pasmine goveda u Hrvatskoj

Admir Dokso ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Institut za zootehniku, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ante Ivanković orcid id orcid.org/0000-0002-2523-8694 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Muhamed Brka
Ervin Zečević
Zdenko Ivkić


Puni tekst: hrvatski pdf 222 Kb

str. 49-56

preuzimanja: 816

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj polimorfnih varijanti β-laktoglobulina, κ-kazeina i αs1-kazeina na ukupnu proizvodnju mlijeka te prosječni udio mliječne masti i bjelančevina u mlijeku holstein, simentalske i smeđe pasmine goveda u Hrvatskoj tijekom prve tri laktacije. Premda su uočeni određeni utjecaji polimorfnih varijanti β-laktoglobulina, κ-kazeina i αs1-kazeina na visinu proizvodnje mlijeka istraženih pasmina goveda, razlike nisu bile značajne. Istraživanjem su utvrđeni utjecaji polimorfnih varijanti β-laktoglobulina, κ-kazeina i αs1-kazeina na prosječni udio mliječne masti u mlijeku istraženih pasmina goveda, no uočene razlike također nisu bile značajne. Utvrđene razlike u udjelu bjelančevina u kravljem mlijeku s različitim polimorfnim varijantama β-laktoglobulina, κ-kazeina i αs1-kazeina nisu bile značajne, osim u slučaju BC genotipa αs1-kazeina koji je pokazao pozitivan utjecaj (P<0,05) na udio bjelančevina u mlijeku krava holstein pasmine.

Ključne riječi

pasmine goveda; polimorfizam; proizvodnja mlijeka; bjelančevine; mliječna mast

Hrčak ID:

117089

URI

https://hrcak.srce.hr/117089

Datum izdavanja:

6.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.155 *